SiolNET. Novice Svet
0,45

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Začenja se vračanje migrantov v Turčijo

0,45

termometer

Grčija migranti begunci
Foto: Reuters

Z današnjim dnem začne v celoti veljati sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu oseb. S tem se bo začelo vračanje nezakonitih migrantov iz držav EU v Turčijo.

Sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu je bil podpisan decembra 2013, veljati pa je začel oktobra 2014. Do zdaj je veljal zgolj za turške državljane, od zdaj pa se bo nanašal tudi na državljane tretjih držav. Sprva je bilo predvideno, da bo sporazum v celoti začel veljati 1. oktobra 2017, a sta se strani dogovorili, da se začetek veljavnosti določb o ponovnem sprejemu državljanov tretjih držav prestavi na 1. junij.

Sporazum za reševanje migrantske krize

Sporazum je aktualen zlasti v luči reševanja begunske krize v Evropi, s katero se spopada predvsem Grčija. Omogočil bo namreč vračanje migrantov, ki so nezakonito vstopili v Evropo prek turškega ozemlja. Migrante, ki v Grčiji niso zaprosili za azil oziroma so bile njihove prošnje za azil zavrnjene, bodo vrnili turškim oblastem.

Sporazum med EU in Turčijo o ponovnem sprejemu je sicer eden od pogojev za odpravo vizumske obveznosti za turške državljane. Voditelji EU in Turčije so marca dosegli dogovor o pospešitvi vizumske liberalizacije do konca junija, če bo Ankara izpolnila vseh 72 zahtevanih meril. Evropska komisija je maja letos predlagala odpravo vizumske obveznosti za Turčijo, a pod pogojem, da Ankara izpolni še preostala merila, med katerimi sta ključna sprememba protiteroristične zakonodaje in uvedba biometričnih potnih listov.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin