Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 7. 2020,
11.30

Osveženo pred

3 leta, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Natisni članek

Koronavirus okužba Avstrija COVID-19 Hrvaška

Sreda, 8. 7. 2020, 11.30

3 leta, 9 mesecev

Novo žarišče na Hrvaškem. Avstrija krepi nadzor na meji.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Red 10

19

Covid-19 | Foto Reuters

Foto: Reuters

Na Hrvaškem je bilo v zadnjem dnevu potrjenih 53 okužb z novim koronavirusom. Zaradi hitrega naraščanja okužb, ki so v veliki meri posledica odhodov v tujino oziroma prihodov iz nje, je avstrijska vlada izdala dodatna opozorila glede potovanj ter zaostrila nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko. Vlada po novem odsvetuje vsa potovanja v Romunijo, Bolgarijo in Moldavijo.

Potem ko so v ponedeljek na Hrvaškem potrdili 52 novih okužb, so danes okužbo potrdili pri 53 ljudeh. Največ so jih potrdili v Zagrebu, in sicer 13.

Hallstatt
Trendi Koronakriza je iz znane avstrijske vasice pregnala trume turistov #video

Novo žarišče je v hrvaškem kraju Kutina, kjer so potrdili 13 novih okužb, od tega jih je 12 povezanih z zasebno zabavo. Začelo se je z zabavo, proslavljanjem diplome in tako se je virus začel širiti po mestu. Epidemiologi so sprejeli vse potrebne aktivnosti in iščejo vse stike, ki so jih imeli udeleženci zabav. Zanje bodo odredili samoizolacijo, poroča Jutarnji list.

Omenja se zaostrovanje ukrepov

V bolnišnici v Požegi so potrdili 15 okužb pri zaposlenih. Od tega je pozitivnih na koronavirus šest zdravnikov, sedem medicinskih sester in še dva zaposlena. Vnos okužbe je bil po besedah direktorja bolnišnice Željka Glavića preko bolnice, ki je v bolnišnico prišla 25. junija in ni vedela, da je okužena z novim koronavirusom.

avstrijska policija | Foto: STA , Foto: STA ,

Zaradi povečanja okužb, povezanih z večjimi zabavami, Hrvaška razmišlja o omejevanju števila ljudi na večjih dogodkih. Zaradi tega je prvi mož Hrvaškega zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak danes že dobil več jeznih elektronskih sporočil nevest in organizatorjev porok. Za zdaj uradno Hrvaška še ni sprejela nobenega novega ukrepa, omenja pa se znova obvezno nošenje mask v zaprtih prostorih ter na javnem prometu.

V BiH znova skoraj 250 novih okužb s koronavirusom

V BiH so v zadnjih 24 urah zabeležili 244 novih primerov okužbe z novim koronavirusom, so sporočile pristojne oblasti. Umrla je še ena oseba, okužena z novim virusom. Od 244 novih okužb so jih 123 potrdili v Federaciji BiH, 121 pa v Republiki srbski. Največ primerov so potrdili v Sarajevu, in sicer 45. Sledi Bijeljina s 25 primeri, poroča STA.

Skupaj so v BiH potrdili skoraj 5.900 okužb z novim koronavirusom, bolezen covid-19 pa je zahtevala 208 smrtnih žrtev. Ne v Federaciji BiH ne v Republiki srbski kljub porastu okužb ne napovedujejo dodatnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa. Oblasti prebivalce sicer pozivajo k spoštovanju obstoječih ukrepov.

Avstrija krepi nadzor na meji s Slovenijo

Avstrijski kancler Sebastian Kurz je danes opozoril, da so se razmere v zvezi s covid-19 na Balkanu na žalost poslabšale ter da v Avstriji potrdijo vedno več primerov okužb, ki so v državo vnesene z vzhoda. "Priča smo vse številnejšim vnosom iz tujine, zato je nujen poziv, da se v te države ne potuje," je poudaril, piše STA.

Obenem je posvaril, da neupoštevanje karantene ni zgolj manjši prekršek, ampak resna kršitev, za katero je zagroženih do 1.450 evrov kazni. Kancler je opozoril tiste, ki so pozitivni na covid-19 in kršijo karanteno, da je to kaznivo dejanje in da jih čakajo stroge kazni.

Okrepitev nadzora na meji s Slovenijo

Avstrija meja | Foto: Reuters Foto: Reuters Dunaj je že pred tednom dni odsvetoval potovanja v šest držav Zahodnega Balkana - Albanijo, Bosno in Hercegovino, na Kosovo, v Severno Makedonijo, Črno goro in Srbijo. Ob prihodu iz držav, za katere velja opozorilo pred potovanji, je obvezna 14-dnevna karantena ali predložitev negativnega testa na covid-19.

Avstrija bo poleg tega poostrila nadzor na svojih vzhodnih mejah, je še napovedal Kurz, še posebej bodo nadzorovali tiste, ki se vračajo iz balkanskih držav. Avstrijski zunanji minister Alexander Schallenberg je pojasnil, da se krepi predvsem nadzor na mejah s Slovenijo in Madžarsko, kjer bo nameščenih 1.800 policistov. Med drugim bodo brez izjem pregledovali vse avtobuse.

Novi ukrepi tudi na avstrijskem Koroškem

Na splošno so razmere v Avstriji z vidika širjenja novega koronavirusa še vedno pod nadzorom, je medtem zatrdil minister za zdravje Rudolf Anschober. Število novih okužb namreč hitro narašča le v dveh od devetih zveznih dežel, v Zgornji Avstriji in na Dunaju. Trenutno je v celotni Avstriji okoli 1.100 aktivno okuženih, 90 bolnikov je v bolnišnicah, od tega deset na intenzivni negi.

Čeprav razmere tam za zdaj niso skrb vzbujajoče, pa so se za nove ukrepe za zajezitev covid-19 odločili tudi na avstrijskem Koroškem. Tamkajšnja deželna vlada je danes napovedala, da bo na priljubljenih turističnih točkah na javnih mestih obvezno nošenje obraznih mask ali druge zaščite, ki prekriva usta in nos, a le med 21. uro zvečer in 2. uro zjutraj.

Ukrep bo predvidoma začel veljati v petek, zanj pa so se odločili, ker se ljudje v turističnih krajih - gre predvsem za kraje ob Vrbskem, Baškem in Klopinjskem jezeru - kljub nujnim pozivom, naj ne bi držali epidemioloških priporočil glede ohranjanja medsebojne razdalje in higiene, navaja STA.

Krunoslav Capak
Novice Glavni hrvaški epidemiolog: Dobivam na stotine elektronskih sporočil jeznih nevest

V Srbiji in Severni Makedoniji nove okužbe in smrti zaradi covida-19

V Srbiji so v zadnjih 24 urah zabeležili 357 novih okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo še 11 bolnikov. Skupno je v Srbiji zaradi covida-19 doslej umrlo 341 ljudi. V Srbiji so doslej opravili 464.171 testov na okužbo, v zadnjih 24 urah 8567, je objavljeno na spletni strani covid.rs, poroča STA. V Srbiji so doslej potrdili 17.076 okužb z novim koronavirusom. Trenutno je v državi 3173 aktivnih primerov novega koronavirusa. Med bolniki s covidom-19, ki potrebujejo zdravljene v bolnišnici, jih je 118 na ventilatorjih. Odstotek smrtnosti je dva odstotka.

V Severni Makedoniji so v zadnjem dnevu potrdili 163 novih okužb z novim koronavirusom in osem smrti zaradi covida-19, je sporočilo makedonsko ministrstvo za zdravje. Več kot polovica novih okužb je v Skopju, kjer je tudi največje število smrti, poroča STA. V državi so v zadnjih 24 urah opravili 1794 testiranj. Skupno so v Severni Makedoniji od začetka epidemije potrdili 7406 okužb z novim koronavirusom, zaradi covida-19 je umrlo 359 bolnikov. V državi je trenutno 3493 aktivnih primerov novega koronavirusa.

V Kataloniji od četrtka obvezna uporaba zaščitnih mask tudi na prostem

V španski regiji Katalonija bodo v četrtek začeli veljati neobičajno strogi predpisi o obvezni uporabi zaščitnih mask na prostem. Te bodo obvezne na prostem tudi tam, kjer je v veljavi obvezna minimalna medsebojna razdalja en meter, je danes napovedal predsednik Katalonije Quim Torra.

Dodaja, da zaenkrat še ni znano, ali to pomeni, da bo nošenje zaščitnih mask obvezno tudi v lokalih in na plažah, ter kako dolgo bo ukrep veljal. Podrobnosti naj bi še danes sporočila katalonska civilna zaščita. Ukrep je posledica povečanja števila okužb z novim koronavirusom v Kataloniji.

V Kataloniji so v zadnjih dneh zabeležili povečano število novih okužb z novim koronavirusom.

Ne spreglejte