Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
15. 2. 2021,
16.41

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

Natisni članek

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) zaščitna maska maska

Ponedeljek, 15. 2. 2021, 16.41

3 leta, 2 meseca

Za širšo javnost medicinske ali nemedicinske maske? Stroka še vedno brez odgovora.

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,31

1

zaščitne maske | Foto Getty Images

Foto: Getty Images

Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC) je danes objavil osvežena priporočila o uporabi zaščitnih mask v širši javnosti. Glede na razpoložljiva znanstvena dognanja ni mogoče podati priporočila, ali je za širšo javnost bolj zaželena uporaba medicinske ali nemedicinske maske, ugotavljajo v ECDC.

Vloga mask pri nadzorovanju in preprečevanju bolezni covid-19 ostaja stvar razprave. Pred novim koronavirusom se je večina študij o učinkovitosti mask kot zaščitnega ukrepa v javnosti nanašala na gripo in je prispevala malo dokazov v podporo uporabi mask, so zapisali v ECDC, povzema STA.

Medicinske maske imajo po navedbah ECDC majhen do zmeren zaščitni učinek, a za temeljito oceno pomembnosti uporabe medicinskih mask v pandemiji novega koronavirusa so potrebne dodatne študije. Dokazov o učinkovitosti nemedicinskih mask, vizirjev in filtrirnih dihalnih mask v širši javnosti je malo in niso zanesljivi.

najdražja maska
Trendi Najdražja maska je prekrita z diamanti in stane več kot milijon evrov #video

Maske kot del prizadevanj za nadzor pandemije

zaščitne maske | Foto: Gulliver/Getty Images Foto: Gulliver/Getty Images Čeprav so dokazi v povezavi z uporabo medicinskih mask v širši javnosti za preprečevanje bolezni covid-19 omejeni, je zaščitne maske treba obravnavati kot del prizadevanj za nadzor pandemije, poudarjajo v ECDC.

Nošenje medicinskih ali nemedicinskih mask se priporoča v zaprtih javnih prostorih, ukrep pa se lahko uporabi tudi na natrpanih zunanjih površinah. Za ranljive ljudi, na primer starejše in osebe z drugimi boleznimi, se v teh primerih priporoča uporaba medicinskih mask.

maske koronavirus
Novice Učinkovitost nekaterih mask tudi manj kot 20-odstotna

Kje se priporoča medicinske maske?

Uporaba medicinskih mask se priporoča tudi v gospodinjstvih za osebe, ki imajo znake okužbe z novim koronavirusom, za osebe s potrjeno okužbo in za njihove sostanovalce.

Za širšo javnost pa glede na razpoložljiva znanstvena dognanja ni mogoče podati priporočila, ali je bolj zaželena uporaba medicinske ali nemedicinske maske, navaja ECDC v poročilu, objavljenem na svojih spletnih straneh.

Ljubljana_maske | Foto: Ana Kovač Foto: Ana Kovač

Zaščitna maska dopolnilo vsem preostalim zaščitnim ukrepom

Zelo omejena znanstvena dognanja o uporabi filtrirnih dihalnih mask v širši javnosti ne podpirajo njihove obvezne uporabe namesto drugih vrst mask, navajajo v ECDC. Ob tem opozarjajo na težave pri zagotavljanju ustrezne uporabe teh mask in morebitne obratne učinke, poroča STA.

V ECDC znova poudarjajo tudi, da mora biti uporaba zaščitnih mask dopolnilo k vsem preostalim preventivnim ukrepom, kot so ohranjanje fizične razdalje, delo od doma ter higiena rok in kašlja.

Priporočila osvežila po aprilu lani

V Evropski komisiji so v začetku meseca dejali, da se pri vprašanju o potrebi po nošnji zaščitnih mask FFP2 sklicujejo na mnenje ECDC, da na podlagi dosedanjih dognanj širši javnosti ni treba priporočati nošnje teh mask. ECDC zdaj ob prvi osvežitvi priporočil, ki so jih podali aprila lani, ohranja to mnenje.

V nekaterih članicah EU, na primer v Avstriji, so maske FFP2 v nekaterih okoliščinah obvezne.

Ne spreglejte