Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
20. 9. 2019,
13.13

Osveženo pred

4 leta, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Natisni članek

Kanada pesticidi Kuba

Petek, 20. 9. 2019, 13.13

4 leta, 7 mesecev

Za poškodbe kanadskih diplomatov na Kubi bi bili lahko krivi pesticidi

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,42

1

Kuba Zastava | Foto Reuters

Foto: Reuters

Za skrivnostnimi zdravstvenimi težavami kanadskih diplomatov na Kubi, ki so jih med drugim pripisovali zvočnim napadom, bi glede na ugotovitve nove študije lahko stali nevrotoksini, prisotni v pesticidih. Diplomati naj bi bili škodljivim snovem v majhnih količinah izpostavljeni daljše obdobje, ugotavlja v četrtek predstavljena študija.

Kanadsko veleposlaništvo
Novice Zaradi skrivnostne bolezni Kanadčani umaknili družine diplomatov s Kube

Več deset tako kanadskih kot ameriških diplomatov in članov njihovih družin je leta 2016 prvič poročalo o zdravstvenih težavah, ki so vključevale omotico, utrujenost in glavobole, pa tudi težave s sluhom in vidom.

Kuba krivdo ves čas zanikala

Kanadske in ameriške oblasti so sprva menile, da za težavami stoji neke vrste zvočno orožje, kar je vodilo v zaostrene diplomatske odnose zlasti med Washingtonom in Havano. Kuba je kakršnokoli krivdo ves čas zanikala.

A kot so zdaj ugotovili raziskovalci centra za možganske poškodbe v Halifaxu v sodelovanju zdravstvenimi oblastmi Nove Škotske in univerzo Dalhousie, zdravstvene težave niso imele opraviti nič z zvočnimi napadi.

Lotili so se preučevanja možganskih centrov, odgovornih za spomin, koncentracijo in cikle spanja, ter glede na njihove poškodbe ugotavljali morebitne krivce. Za najverjetnejšega so se izkazali nevrotoksini, prisotni v pesticidih, ki se uporabljajo pri zaplinjevanju za zatiranje komarjev.

Izpostavljeni komercialnim pesticidom

Kot zaključuje študija, povzetek katere je v četrtek predstavila oddaja Enquete kanadskega radia Canada, so bili kanadski diplomati najverjetneje daljše obdobje izpostavljeni majhnim odmerkom teh škodljivih snovi v komercialnih pesticidih.

Kuba sicer redno uporablja pesticide proti insektom, ki prenašajo bolezni. Med drugim naj bi leta 2016 začela agresivno posredovanje proti komarjem, da bi ustavila širjenje virusa zika. Sredstva so uporabili tudi v diplomatskih pisarnah in rezidencah, zapise z veleposlaništva navaja radio Canada.

Kot so sporočili s kanadskega zunanjega ministrstva, ki je bilo naročnik raziskave, do zdaj še niso ugotovili dokončnega vzroka za zdravstvene težave, preučujejo pa različne možnosti, vključno z najnovejšo študijo.

Ne spreglejte