Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
24. 1. 2018,
20.49

Osveženo pred

6 let, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

Natisni članek

letališče Grčija Makedonija

Sreda, 24. 1. 2018, 20.49

6 let, 2 meseca

Za boljše odnose z Grki bodo Makedonci preimenovali letališče

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45
Makedonija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Makedonski premier Zoran Zaev je danes po srečanju z grškim kolegom Aleksisom Ciprasom dejal, da bo Makedonija preimenovala letališče v Skopju, to zdaj nosi ime Aleksandra Velikega. To po mnenju Zaeva kaže na zavezanost Makedonije, da konča dolgoletni spor z Grčijo o imenu države.

S to potezo "želimo praktično pokazati, da smo resno zavezani k iskanju rešitve", je dejal Zaev po srečanju s Ciprasom v Davosu ob robu Svetovnega gospodarskega foruma. Novega imena sicer še niso določili.

Zaev je še dodal, da bodo preimenovali tudi avtocesto, ki povezuje sever in jug države, iz Avtoceste Aleksandra Velikega v Avtocesto prijateljstva. Ta se sicer konča na meji z Grčijo.

Oba premierja sta zagotovila, da želita državi okrepiti prizadevanja za rešitev vprašanja imena. "Zagotavljam vam, da želiva realistično nasloviti razlike," je dejal Cipras, ki si želi pospešitev pogajanj o imenu pod okriljem ZN. Dodal je, da je pogoj za napredovanje Makedonije pri približevanju EU in Natu dogovor v sporu o imenu Makedonije.

Tudi Zaev je zagotovil, da so odločeni preseči težave. Poudaril pa je, da mora rešitev zaščititi dostojanstvo državljanov obeh držav.

Spor se vleče od leta 1991

Grčija imenu Makedonija nasprotuje od leta 1991. | Foto: Reuters Grčija imenu Makedonija nasprotuje od leta 1991. Foto: Reuters Grčija imenu Makedonija nasprotuje že od odločitve te nekdanje jugoslovanske republike za samostojnost leta 1991, saj meni, da nakazuje ozemeljske težnje Makedonije po istoimenski grški pokrajini. Sprejela je zgolj ime Nekdanja jugoslovanska republika Makedonija (FYROM), pod katerim je bila država leta 1993 sprejeta tudi v Združene narode.

Spor o imenu je glavna ovira na poti Makedonije v EU in Nato. Nova levosredinska vlada Zaeva sicer poskuša tudi s krepitvijo sodelovanja z Grčijo na področjih skupnega interesa vzpostaviti bolj pozitivno vzdušje, ki bi pripomoglo k rešitvi spora o imenu.

Zaev je tako že pred časom izrazil pripravljenost, da bi se odrekli vztrajanju pri tem, da je Makedonija edina prava naslednica antičnega bojevnika in osvajalca Aleksandra Velikega, kar je vpeljala nekdanja vlada konservativne VMRO-DPMNE.

Zaev je pred časom tudi izrazil prepričanje, da bo spor z Grčijo rešen najpozneje do konca junija. Tudi Cipras je menil, da je dogovor mogoč.

Ne spreglejte