Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
30. 8. 2022,
10.47

Osveženo pred

1 leto, 7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Natisni članek

Missouri rekord veslanje buča

Torek, 30. 8. 2022, 10.47

1 leto, 7 mesecev

Za 60. rojstni dan v buči preveslal dobrih 60 kilometrov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,17

1

Duane Hansen je svoj 60. rojstni dan praznoval v slogu. Odločil se je, da se bo v približno 380-kilogramski izdolbeni buči, ki jo je poimenoval Berta, spustil po reki Missouri in tako preveslal dobrih 60 kilometrov oziroma 38 milj. Bučo je gojil dobrih deset let, s potovanjem pa želel postaviti tudi Guinnessov rekord. Do cilja je potreboval približno 11 ur, na koncu potovanja pa je bil fizično izčrpan, a vesel, da mu je uspelo.

Svoje potovanje je začel v soboto zjutraj, in sicer v mestu Bellevue, veslal pa je do Nebraske. Podviga se je lotil šest let po tem, ko je leta 2016 zadnji rekorder Rick Swenson v podobni buči v Severni Dakoti preveslal 40-kilometrsko pot od Red Riverja do Grand Forksa, poroča Daily Mail.

V buči je sedel in veslal z vesli za kajak

Hansenu, ki prihaja iz zvezne države Nebraska, je na reki Missouri, ta na vzhodu meji na zvezno državo Iowa, pot do novega rekorda vzela približno šest ur, ves čas pa je v buči sedel in veslal z vesli za kajak. Hansen je moral za podvig izdolbsti bučo z obsegom približno 370 centimetrov, da se je lahko vanjo udobno usedel. Bučo velikanko so do reke prepeljali na žimnici.

Ana Pusovnik
Trendi Korošica, ki je v šoli posnela sporne fotografije: Razmišljam o vložitvi tožbe

"Gospod Hansen je dolgoletni prebivalec Nebraske, ki se ukvarja z gojenjem velikih buč, buč in druge zelenjave," je na Facebooku zapisal koordinator za odnose z javnostmi v mestu Bellevue Phil Davidson. "Zdi se, da je to edinstven, če ne celo nekoliko nor način praznovanja njegovega 60. rojstnega dne, ki ga je praznoval v petek," je dodal Davidson.

Na poti so ga spremljali družina in prijatelji, ki so vse skupaj dokumentirali. Nekaj jih je bilo tudi v čolnu na reki, če bi se zgodila nesreča.

Pot do cilja mu je vzela približno 11 ur

Okoli tretje ure popoldan je Hansen že dosegel prejšnji rekord 40 kilometrov in veslal še nadaljnjih 20 kilometrov. Okoli pol sedme ure zvečer pa je Hansen prispel v Nebrasko. Pot so mu oteževali tudi valovi bližnjih potniških ladij in čolnov. Kljub velikemu uspehu pa Guinnessova knjiga rekordov še ni potrdila Hansenovega podviga, saj na njegovem spletnem mestu še ni nobenih posodobitev v zvezi z izzivom. Za podiranje rekorda organizacija zahteva več dokazov, vključno s fotografijami, videoposnetki in izjavami prič.

Tanja Fajon. Jani Prednik.
Novice Izzivalci Fajonove za vodenje SD se morajo izreči do polnoči

Na idejo je prišel na seminarju v Portlandu

"V buči sem ves čas sedel, nikoli nisem vstal in še vedno me bolijo kolena," je povedal Hansen in dodal, da izziva najverjetneje ne bi več ponovil. "Če uspe rekord podreti komu drugemu, se mu bom poklonil," je dodal. 

Na vprašanje, kje in kako je dobil navdih za idejo, je Hansen omenil tridnevni seminar v Portlandu v Oregonu, kjer je spoznal nekdanjo rekorderko. "Postavil sem ji veliko vprašanj in takrat sem se odločil, da želim to narediti tudi sam," je še dejal.

Robert Golob, Andrej Plenković
Novice Plenković: Golobu sem povedal, da tega na Hrvaškem ne bomo nikoli naredili
Gazprom
Novice Gazprom bo tej državi še ta teden povsem ustavil dobavo plina
Ne spreglejte