Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
12. 8. 2015,
12.17

Osveženo pred

3 leta

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Kolorado kanabis

Sreda, 12. 8. 2015, 12.17

3 leta

Z denarjem od marihuane v Koloradu gradijo šole

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V prvi polovici leta so v Koloradu pobrali 12 milijonov evrov davka na marihuano.

Ena od javnih debat, ki jih za jesen napovedujejo v Sloveniji, je tudi o legalizaciji marihuane. Kar dve parlamentarni stranki, Združena levica in SD, napovedujeta predloge, ki bi zakonsko dekriminalizirali uporabo konoplje v industriji, medicini in tudi v rekreativne namene. Trikrat obdavčena marihuana Legalizacija marihuane je svetovni trend. In v državah, kjer so to že storili, lahko že vidimo, kakšne so posledice. Na primer v Koloradu. Od januarja do maja letos so šole v Koloradu prejele 12 milijonov evrov od tako imenovanega davka na kanabis. Odkar je ameriška zvezna država Kolorado namreč legalizirala marihuano, gre večina tako pridobljenega davka v sklad za gradnjo šol.

Letos je že polletni davek presegel lanskega celoletnega. Zagovorniki legalizacije marihuane so sicer napovedovali, da bo država s tem pobrala okoli 36 milijonov evrov davka več, a je tudi zdaj dosežena številka presegla realna pričakovanja.

V Koloradu je sicer kanabis za rekreativno uporabo obdavčen trikrat. Pri prodaji je obdavčen z 2,5 odstotka standardnega davka na trgovino, nato z desetodstotno posebno obdavčitvijo za marihuano in 15-odstotno obdavčitvijo za prodajalce na veliko.

Zaradi marihuane najhitreje rastoče mesto na svetu V 18 mesecih, odkar je legalizirana uporaba marihuane, se je iz meseca v mesec povečeval tudi obseg poslovanja z njo. V Denverju je zdaj več prodajalcev marihuane, kot je Starbucksov. Zvezno državo so začeli povezovati s to drogo, kar je povzročilo val negodovanja, na letališču so tako prepovedali prodajo spominkov v povezavi z marihuano, češ da Kolorado že ne bo slaven kot marihuanska država.

Denver je, odkar so legalizirali marihuano, po poročanju Guardiana postal najhitreje rastoče mesto v ZDA. Kako priljubljeno je mesto, pove tudi podatek, da so v zadnjem letu najemnine stanovanj poskočile za 9,6 odstotka, cene nepremičnin pa za deset odstotkov. Ocenjujejo, da posel, povezan z marihuano, v Koloradu letno obrne 630 milijonov evrov. Poleg prodaje se je razvila še cela industrija dodatnih uslug, povezanih z marihuano, od organiziranih turističnih tur do središč dobrega počutja, ki imajo v ponudbi kanabis. Da o izdelovanju čokolad s to sestavino niti ne govorimo.

Prepoved bančnega poslovanja Seveda ima vsaka zgodba tudi drugo stran. Mediji so bili pred meseci polni zgodb o prišlekih v Denver, ti so se do nezavesti najedli izdelkov, ki vsebujejo kanabis. Mnogo domačinov moti, da turisti ne poznajo zakonov in si na primer džojnt prižgejo na ulici, kar je prepovedano. Domačini so prepričani, da tako vedenje na legalizacijo marihuane po krivici meče temno senco.

A čeprav je marihuana za starejše od 21 let dostopna v posebnih prodajalnah, se o njeni uporabi na delovnem mestu še vedno ne govori. Kajenje te snovi je deloma še vedno tabu, ki bi lahko vplival na kariero. Marihuana je namreč na federalni ravni še vedno mamilo.

Kar vpliva tudi na posel. Večina koloradskega marihuanskega posla se odvija v gotovini. Ameriška centralna banka namreč ne dopušča možnosti, da bi banke poslovale z denarjem, ki izvira iz prodaje marihuane, saj je v federalnih zakonih to še vedno kaznivo dejanje. Pred dobrim tednom so spet zavrnili prošnjo ene izmed denverskih bank, kjer so želeli legalizirati tudi račune podjetij, ki so v tem poslu. Poslovneži so odločeni, da bodo s svojo zahtevo po enakopravnem pristopu do finančnega sistema šli vse do vrhovnega sodišča.

Ne spreglejte