Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
18. 3. 2022,
17.41

Osveženo pred

2 leti, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

29

Natisni članek

Rusija Kitajska ZDA Joe Biden Xi Jinping

Petek, 18. 3. 2022, 17.41

2 leti, 1 mesec

Xi: ZDA in Kitajska bi morali sodelovati pri ohranjanju miru

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4,92

29

Xi Jinping | Foto Reuters

Foto: Reuters

Kitajski predsednik Xi Jinping je ameriškemu kolegu Joeju Bidnu v videopogovoru povedal, da so ZDA skupaj s Kitajsko odgovorne za ohranjanje svetovnega miru in stabilnosti. Ukrajinski konflikt pa Xija glede na navedbe kitajskega zunanjega ministrstva ne zanima.

"Kitajska in ZDA sta stalna člana Varnostnega sveta ZN in vodilni gospodarstvi sveta. Marljivo bi morali nositi mednarodno odgovornost in si prizadevati za zagotavljanje miru po svetu," je po poročanju kitajske televizije Bidnu povedal Xi, ki Rusije ni kritiziral zaradi napada na Ukrajino.

"Kriza v Ukrajini ni nekaj, kar si želimo videti," je še dejal kitajski predsednik v pogovoru, ki je trajal skoraj dve uri. Bidnu je povedal tudi, da se odnosi med državami ne smejo zaostriti do vojaških sovražnosti, kar je bila doslej še največja kitajska kritika ruskega napada na Ukrajino.

Biden je upal, da bo na njunem prvem pogovoru od novembra prepričal Xija, da se ne vpleta v vojno v Ukrajini na strani Rusije.

Kitajska je v dobrih odnosih z Moskvo, vendar pa je gospodarsko predvsem odvisna od izvoza v zahodne države.

Biden Xiju predstavil posledice, če bodo pomagali Rusom

Malce kasneje je izjavo o pogovoru kitajskega in ameriškega predsednika podala tudi Bela hiša, ki je sporočila, da se je vse vrtelo okrog neizzvane ruske invazije na Ukrajino. Biden je Xiju predstavil poglede ZDA in zaveznikov, opisal ukrepe za preprečitev in odgovor na invazijo, vključno s sankcijami.

"Opisal je posledice, če bo Kitajska Rusiji pomagala v času surovega napada na ukrajinska mesta in civiliste. Predsednik je poudaril svojo podporo diplomatski rešitvi krize. Voditelja sta se strinjala o pomenu ohranjanja odprtih komunikacijskih zvez za upravljanje tekmovalnosti med državama. Predsednik Biden je poudaril, da se ameriška politika do Tajvana ni spremenila in ZDA so še naprej proti vsakim enostranskim spremembam obstoječega stanja," je sporočila Bela hiša.

Ne spreglejte