Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
29. 8. 2011,
13.16

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

preiskava

Ponedeljek, 29. 8. 2011, 13.16

7 let, 12 mesecev

Williamson na čelu skupine Eulex za preiskavo trgovine z organi na Kosovu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Američan John Clint Williamson je bil imenovan za glavnega tožilca posebne skupine preiskovalcev Eulex, ki bo preiskala obtožbe o trgovini s človeškimi organi na Kosovu.

To so sporočili iz Eulexa v Prištini. Poročilo kriminalnih dejanj in trgovine z organi med drugim obtožuje tudi sedanjega kosovskega premiera Hašima Tačija.

Organe ubitih naj bi prodajali na črnem trgu

Poročilo, ki ga je pripravil in decembra lani javnosti predstavil posebni poročevalec Sveta Evrope Dick Marty, med drugim razkriva, da naj bi se Tači in vodstvo nekdanje Osvobodilne vojske Kosova (OVK) kot kriminalna mafijska združba konec 90. let prejšnjega stoletja poleg trgovine z mamili in orožjem ukvarjali tudi s trgovino s človeškimi organi.

Vodja OVK Tači in njegovi sodelavci naj bi na meji med Kosovom in Albanijo vodili centre, v katerih so zadrževali civiliste, med njimi tudi Srbe, jih ubili, njihove organe pa prodali na črnem trgu.

Zahod naj bi bil z zločini seznanjen

Marty je v poročilu med drugim tudi zapisal, da je Zahod vedel o domnevnih kriminalnih dejavnostih Tačija in drugih kosovskih voditeljev, vendar je zamižal na eno oko.

Parlamentarna skupščina SE je 25. januarja letos poročilo potrdila, obenem pa pozvala EU in Eulex, naj raziščeta te navedbe. Eulex je tako 27. januarja sprožil predhodno preiskavo v zvezi z navedbami v poročilu.

Williamson je dejaven kot svetovalec Ban Ki Moona John Clint Williamson je trenutno dejaven kot posebni svetovalec za mednarodne pravne zadeve pri generalnem sekretarju ZN Ban Ki Moonu.

Med letoma 1994 in 2001 deloval na haaškem Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije, kjer je bil zadolžen za preiskave in aktivnosti sodišča na Balkanu, sestavljal obtožnice in vodil kazenske preiskave. Med drugim je sodeloval tudi v primerih proti Slobodanu Miloševiću in Željku Ražnatoviću Arkanu.

Ne spreglejte