SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vsak dan nove tožbe proti ZDA zaradi vohunjenja

4

termometer

 | Foto:
Več kot 20 političnih in verskih organizacij je na zveznem sodišču v San Franciscu vložilo civilno tožbo proti ameriški Agenciji za nacionalno varnost (NSA) zaradi kršenja ustavnih pravic.

Tožbi so se med drugim pridružili organizaciji Greenpeace in Human Rights Watch, Unitaristična cerkev iz Los Angelesa, Nacionalna organizacija za reformo zakona o marihuani, sklad CalGuns, ki zagovarja pravico do orožja, Fundacija za elektronsko mejo in drugi.

Skupinska tožba je zanimiva tudi zato, ker je v nekakšno koalicijo združila skupine, ki sicer nimajo skupnih točk ali ciljev ter načina delovanja.

Tožniki trdijo, da program množičnega zbiranja osebnih podatkov s sledenjem telefonskim klicem in na internetu z imenom Prizma, ki ga je razkril žvižgač Edward Snowden, krši ustavne pravice. Vlada z njim nadzira, kdo se druži s kom, kar lahko ljudi tako prestraši, da si ne bodo upali več izražati svojega mnenja, s tem pa je kršena svoboda govora, utemeljujejo.

Tožbe proti ameriški vladi druga za drugo vlagajo tudi druge organizacije, vsak dan se pojavi kakšna nova, tako da bodo sodišča dobila obilo priložnosti, da povedo svoje v primeru, ki je močno osramotil administracijo predsednika Baracka Obame.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin