Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Aleš Žužek

Torek,
24. 2. 2015,
11.03

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Avstrija Siriza Grčija

Torek, 24. 2. 2015, 11.03

8 let

Vsak četrti Avstrijec je potencialni volivec avstrijske Sirize

Aleš Žužek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Skoraj vsak četrti Avstrijec si predstavlja, da bi lahko volil za stranko, kot je grška Siriza. Morebitni avstrijski različici Sirize je naklonjena tudi več kot petina svobodnjaških volivcev.

V anketi, ki jo je za avstrijski tednik Profil opravila javnomnenjska agencija Unique research, je 31 odstotkov volivcev zmerno leve socialdemokratske stranke (SPÖ) in celo 27 odstotkov volivcev skrajno desne svobodnjaške stranke (FPÖ) dejalo, da si lahko predstavljajo, da bi glasovali za stranko, kot je Siriza.

25 odstotkov naklonjenih Sirizi, 36 odstotkov odločno proti Skupno je do morebitne avstrijske različice Sirize odprtih okoli 25 odstotkov avstrijskih volivcev. 36 odstotkov vprašanih v anketi je odločno proti temu, da bi glasovali za stranko, kot je Siriza, 28 odstotkov pa jih je odgovorilo, da najverjetneje ne bi glasovali za takšno stranko.

Seveda to nujno še ne pomeni, da bi avstrijska različica Sirize (takšne stranke severno od Karavank sicer še ni) na volitvah zagotovo dobila 25 odstotkov glasov, obstaja pa možnost, da bi se približala temu odstotku.

Zmage Sirize so se razveselili zlasti komunisti in Zeleni V Avstriji so zmago Sirize kot novo upanje za Evropo zlasti pozdravili avstrijski komunisti (to je zunajparlamentarna stranka) in Zeleni, deloma pa tudi nekateri socialdemokrati.

V naši severni sosedi se sicer vse manj volivcev opredeljuje za sredino in vse več za desnico ali levico. Če se je leta 1998 63 odstotkov Avstrijcev opredelilo za sredino, je zdaj takih samo še 41 odstotkov.

Tri najmočnejše avstrijske stranke izenačene na vrhu Če se je leta 1998 16 odstotkov Avstrijcev opredelilo za levičarje in 12 odstotkov za desničarje, se jih je v zadnji anketi za levičarje opredelilo 25, za desničarje pa 22 odstotkov.

Po Profilovi anketi bi – če bi bile severno od Karavank volitve to nedeljo – za socialdemokratsko, ljudsko in svobodnjaško stranko glasovalo po 26 odstotkov volivcev. Januarja so po anketi opozicijski svobodnjaki z 28 odstotki vodili pred socialdemokrati in konservativci (oboji po 26 odstotkov).

V Nemčiji črno-rdeča, v Avstriji rdeče-črna velika koalicija V Avstriji je tako kot v sosednji Nemčiji na oblasti velika koalicija. S to razliko, da so v naši severni sosedi najmočnejša stranka socialdemokrati (zvezni kancler je socialdemokrat Werner Faymann), konservativci pa manjšinski partner.

Ne spreglejte