Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Torek,
6. 3. 2018,
18.12

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Sirija Združeni narodi

Torek, 6. 3. 2018, 18.12

6 let, 1 mesec

VS ZN v sredo o nespoštovanju prekinitve ognja v Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
Sirija nakupovalni center | Foto Reuters

Foto: Reuters

Varnostni svet Združenih narodov se bo v sredo sestal na izrednem zasedanju o Siriji, ki sta ga zaradi nespoštovanja 30-dnevne prekinitve ognja zahtevali Francija in Velika Britanija, so pojasnili diplomati pri ZN. V uporniški enklavi Vzhodna Guta je sicer od sredine februarja v napadih režimskih sil umrlo že 800 civilistov.

Kot so še povedali diplomati, so izredno zasedanje zahtevali tudi zaradi zaostritve razmer v Siriji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na zasedanju, ki se bo začelo v sredo ob 16. uri po srednjeevropskem času in bo za zaprtimi vrati, bosta tudi generalni podsekretar ZN za humanitarne zadeve Mark Lowcock in posebni odposlanec ZN za Sirijo Staffan de Mistura.

VS ZN je 24. februarja tudi ob podpori Rusije soglasno sprejel resolucijo o 30-dnevni prekinitvi ognja v Siriji. V njej so zahtevali prekinitev ognja "brez odlašanja" po vsej državi, vendar pa prekinitve do danes niso uresničili.

Od torka minulega tedna sicer v uporniški enklavi Vzhodna Guta vsak dan velja nekajurna humanitarna prekinitev ognja, ki jo je odredila Rusija. V okviru te prekinitve naj bi civilisti imeli možnost oditi iz Gute. Danes so odhod omogočili tudi upornikom in njihovim družinam.

Do nedelje, ko je odšlo nekaj sto ljudi, sicer območja ni zapustil noben civilist. Trinajst jih je odšlo v ponedeljek skupaj s humanitarnim konvojem.

V ponedeljek je namreč ZN prvič od sredine februarja uspelo v Vzhodno Guto, kjer je ujetih okoli 400 tisoč ljudi, dostaviti humanitarno pomoč. Vendar pa je moral konvoj zaradi nadaljevanja napadov sirskega režima to oblegano uporniško enklavo predčasno zapustiti.

Od 18. februarja, ko je sirski režim sprožil napad na Vzhodno Guto, je bilo tam ubitih okoli 800 civilistov, vključno s 177 otroki, kažejo danes objavljeni podatki Sirskega observatorija za človekove pravice. Do danes so provladne sile osvojile okoli 40 odstotkov ozemlja v enklavi, navedbe observatorija povzema AFP.

Ne spreglejte