Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
15. 6. 2013,
15.15

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Sirija davek Severna Irska

Sobota, 15. 6. 2013, 15.15

8 let

Vrh G8 na Severnem Irskem s poudarkom na davkih, trgovini in Siriji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Na Severnem Irskem bo v ponedeljek in torek srečanje voditeljev držav skupine G8. Glavne teme so pobiranje davkov, liberalizacija trgovine, spodbujanje večje preglednosti ter Sirija.

ZDA so se v četrtek odločile za oborožitev upornikov proti režimu predsednika Bašarja al Asada, ki naj bi v zadnjem letu večkrat v omejenem obsegu uporabil kemično orožje. Z Američani se strinjajo tudi Britanci in Francozi.

Pritisk na Rusijo glede Sirije S pritiskom na predsednika Rusije Vladimirja Putina, ki je največji Asadov zaveznik in nasprotuje oboroževanju upornikov, bo na dvostranskem srečanju v nedeljo začel Cameron, nadaljevala pa bosta med drugim francoski predsednik Francois Hollande in ameriški predsednik Barack Obama, ki se bosta s Putinom ločeno sestala.

Skupina izgublja nekdanjo moč Velika Britanija je predsedovanje skupini G8 prevzela januarja letos. Skupino sestavljajo ZDA, Rusija, Nemčija, Japonska, Velika Britanija, Francija, Kanada in Italija, voditeljem teh držav pa se bosta pridružila tudi vodilna predstavnika EU, predsednika Evropske komisije Jose Manuel Barroso in Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Skupina G8 zaradi vzpona širše skupine 20 najpomembnejših svetovnih gospodarstev G20 sicer izgublja nekdanjo moč.

Srečanja spremljajo množični protesti Zaradi množičnih protestov proti kapitalizmu in izkoriščanju po svetu se voditelji držav na srečanjih, kot bo vrh prihodnji teden, zatekajo v odročna in močno zavarovana območja, kamor protestniki nimajo dostopa. London se je odločil, da bo vrh gostil v letovišču za golf okrožja Fermanagh pri jezeru Erne. Policija pričakuje do 15.000 protestnikov, zato so voditelje industrijsko najrazvitejših držav in Rusije že zavarovali s šest metrov visoko ograjo okrog ceste, ki vodi v prav tako zabarikadirano letovišče.

Protesti bodo morali potekati po drugih krajih. Priprave nanje so tekle že ta teden po ulicah Londona. V Fermanagh doslej še nikoli ni bilo toliko voditeljev pomembnih držav in prav tako ne protestnikov, ki nastopajo pod imenom "Karneval proti kapitalizmu". Velika Britanija je vrh G8 nazadnje gostila leta 2005 v škotskem Edinburghu, potekal pa je v znamenju nasilja in aretacij.

Kako najhitreje in najučinkoviteje obnoviti svetovno gospodarsko rast? Varni pred protestniki se bodo voditelji G8 lahko v miru dogovarjali, kako najhitreje in najučinkoviteje obnoviti svetovno gospodarsko rast, kar je trenutno najpomembnejši in največji izziv. Cameron je prepričan, da je to mogoče doseči s še več proste trgovine, ki bo bolj pregledna, da državam tako zagotovi davčne prilive za socialne programe, kot sta zdravstvo in šolstvo.

Največji padec globalne trgovine vse od velike depresije Globalna trgovina je konec leta 2008 doživela največji padec vse od velike depresije v 30. letih prejšnjega stoletja in si še vedno ni opomogla. Lani je njena rast dosegla le dva odstotka, povprečje zadnjih 20 let pa je bilo pet odstotkov. V okviru G8 se bodo torej pogovarjali o pospešitvi trgovine z dodatnimi prostotrgovinskimi sporazumi.

Za potrditev globalnih standardov avtomatične izmenjave podatkov Uspešnejši pregon davčnih utaj in izogibanja plačevanja davkov pa bo državam omogočila več sredstev za javne službe, po prepričanju Camerona pa se bo izboljšalo tudi zaupanje v globalni sistem. Britansko predsedstvo G8 se zavzema za potrditev globalnih standardov avtomatične izmenjave podatkov med davčnimi oblastmi po svetu, tudi z vsemi davčnimi oazami.

Denar izginja med skorumpiranimi voditelji in korporacijami Nujna bo tudi večja preglednost. Na primer za podjetja, ki izkoriščajo naravne vire v državah v razvoju. Afriške države so na primer leta 2010 izvozile za 333 milijard dolarjev različnih rudnih bogastev, kar je šestkrat več od vrednosti izvoza hrane in vrednosti mednarodne pomoči. Večina tega denarja pa je poniknila med skorumpiranimi voditelji in korporacijami, ki se izogibajo plačevanju davkov. Cameron zato tudi poziva h globalnim standardom glede poročanja o plačilih.

Na EU in ZDA odpade 30 odstotkov svetovne trgovine Britanski premier upa, da bo vrh dal podlago tudi za začetek pogajanj med EU in ZDA o prosti trgovini. Ta sporazum po zagotovilih obeh strani ne bo prinesel koristi le EU in ZDA, ampak celotni svetovni ekonomiji. Na EU in ZDA odpade 30 odstotkov svetovne trgovine, še pred začetkom pogajanj pa se je zapletalo zaradi vprašanja avdiovizualnega sektorja. Francija in še 13 članic EU, med njimi Slovenija, je zahtevalo, da se iz sporazuma izvzame filmska, televizijska in radijska produkcija zaradi strahu pred poplavo množične hollywoodske kulture.

Ministri EU za trgovino so dogovor o mandatu za pogajanja dosegli v petek zvečer po celodnevnih pogajanjih. Avdiovizualni sektor je iz mandata izvzet, a Evropska komisija poudarja, da lahko članice kadar koli pozove, naj ga vanj vključijo.

Ne spreglejte