Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
17. 12. 2012,
14.36

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

Slovenija Hrvaška Irska

Ponedeljek, 17. 12. 2012, 14.36

8 let

"Vprašanja Slovenije in Hrvaške ne smejo ovirati pristopnega procesa"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
V irskem predsedstvu, ki bo vodenje EU za šest mesecev prevzelo 1. januarja prihodnje leto, so prepričani, da bo proces ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe tekel gladko.

Prepričani, da bo ratifikacijski proces tekel gladko "Trdno smo prepričani, da bo ratifikacijski proces tekel gladko," je po predstavitvi prioritet irskega predsedstva v Bruslju povedala irska ministrica za evropske zadeve Lucinda Creighton. "Zelo smo optimistični," je dodala.

Ob tem je izpostavila, da bodo Hrvaško, ki je po njenih besedah zelo pomembna država na Zahodnem Balkanu, prihodnje leto "z velikim navdušenjem" pozdravili kot novo članico unije. Vstop Hrvaške v EU je predviden 1. julija prihodnje leto, torej dan po izteku irskega predsedstva. Ministrica zatrjuje, da bodo s hrvaškimi oblastmi tesno sodelovali, da zagotovijo, da "ne bi naleteli na kakšne ovire na poti".

"Katerikoli problem mora biti rešen dvostransko" Na vprašanje hrvaških novinarjev v povezavi z eno od morebitnih ovir, ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe v Sloveniji, pa je ministrica odgovorila, da je njihovo stališče preprosto: "Dvostranska vprašanja ne smejo ovirati pristopnega procesa."

"Kateri koli problem, ki ga ima Slovenija s Hrvaško in obratno, mora biti rešen dvostransko. Ta proces bomo seveda spodbujali, a to ne bi smelo stati na poti hrvaškega pristopa," je izpostavila.

Irsko predsedstvo v ospredje postavilo širitev Sicer pa se je danes po dolgem času zgodilo, da je prihajajoče predsedstvo ob predstavitvi svojega programa izpostavilo širitev. Creightonova je spomnila, da je Irska nazadnje predsedovala uniji prav v prvi polovici leta 2004, ko se je zgodila velika širitev na deset članic. "Upamo, da bomo lahko dali nov zagon temu procesu," je dejala.

Irci upajo na hiter napredek Islandije, oživitev pogajanj s Turčijo in napredek držav Zahodnega Balkana, konkretno začetek pogajanj s Srbijo in zagon pogajanj o stabilizacijo-pridružitvenem sporazumu s Kosovom, Makedonije pa niso omenili.

Želijo ponoven zagon gospodarstva Stabilnost, delovna mesta in rast - to so sicer tri ključne besede irskega predsedstva, ki se želi osredotočiti na ponoven zagon evropskega gospodarstva, je ob predstavitvi prioritet povedal "tanaiste", podpredsednik irske vlade, minister za zunanje zadeve in trgovino Eamon Gilmore.

Stabilnost bodo poskušali okrepiti predvsem z nadaljnjo gradnjo bančne unije, v boju proti brezposelnosti se bodo osredotočili predvsem na mlade, pri spodbujanju rasti in konkurenčnosti pa na trgovinske sporazume s tretjimi državami, predvsem z ZDA.

Izziv bo doseči dogovor o večletnem proračunu Glavni izziv za irsko predsedstvo bo sicer doseči dogovor o prihodnjem večletnem proračunu za obdobje 2014-2020. V irskem predsedstvu so optimistični. "Za nas je kozarec napol poln, ne napol prazen," je poudaril Gilmore. Tudi volitve v Italiji in Nemčiji, ki bi po mnenju političnih opazovalcev lahko pomembno vplivale in celo zavrle sprejemanje ključnih odločitev, jih ne skrbijo preveč.

Creightonova je ob tem pojasnila, da že 18 mesecev vsakič, ko pride kakšen kompleksen dosje na dnevni red, posluša o tem, kako se ne bo dalo nič storiti zaradi teh ali onih volitev. "Realnost je drugačna ... EU bo nadaljevala pot naprej, ne glede na volitve," je dejala.

Ne spreglejte