Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
5. 10. 2012,
9.09

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA vohuni Rusija škandal

Petek, 5. 10. 2012, 9.09

8 let

Vohunski škandal v ZDA buri duhove tudi v Rusiji

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Teksaške oblasti so včeraj prijele osem ljudi, med njimi tudi Rusa Aleksandra Fišenka, ki je obtožen vohunstva za rusko vlado. S tem se ne strinjajo v Rusiji.

Po tem, ko so včeraj ameriške oblasti prijele osem ljudi, večinoma ruskih državljanov, in jih obtožile nelegalnega izvoza visokotehnoloških komponent ruskim varnostnim silam, so ruski poslanci v parlamentu izrazili svojo skeptičnost. Prepričani so namreč, da škandal ruskih vohunov v ZDA sumljivo sovpada z zadnjimi vzdihljaji ameriške predsedniške kampanje in bi lahko povzročil težave Baracku Obami.

Predsednica varnostnega odbora v ruski dumi Irina Jarovaja je celo prepričana, da je zaradi predsedniških volitev in splošnega nezadovoljstva s političnimi razmerami, ki ga je povzročil film Nedolžnost muslimanov, zelo sumljivo, da bi se kar naenkrat ruska imena pojavila v povezavi z izvozom vojaške tehnologije.

"Specialne enote so s škandalom največ pridobile" Predsednik zgornjega doma Viktor Ozerov je celo prepričan, da so ameriške specialne enote s škandalom, v katerega naj bi bili vpleteni ruski vohuni, največ pridobile, saj po njegovem mnenju vedno iščejo načine, kako voditelje opomniti na njihovo nenadomestljivost, hkrati pa jim to omogoča, da zaprosijo za večje financiranje njihove dejavnosti. "Še kako se spomnimo zadnjega takšnega škandala, ko je bil takratni predsednik Dmitrij Medvedjev na obisku v ZDA. Nov škandal se je zdaj pojavil tik pred volitvami," je še povedal Ozerov, ki je prepričan, da bo Obami ta škandal z domnevnimi ruskimi vohuni le škodil.

Viktor Ozerov je sicer glede na poročanja medijev ocenil, da bi si lahko zgodbo o ruskih vohunih izmislila tudi ameriška obveščevalna služba. Ob tem pa je še dejal, da se po njegovem mnenju odnosi med Rusijo in Ameriko ne bodo ohladili. "Sledilo bo kratko obdobje medsebojnega obtoževanja, pozneje se bodo strasti umirile in ljudje bodo na to pozabili, tako v Rusiji kot v ZDA," je še napovedal.

Rusko zunanje ministrstvo: V zgodbi je preveč nejasnosti Tudi uradna izjava ruskega zunanjega ministrstva trdi, da je v zgodbi, ki so jo napletli Američani, preveč nejasnosti, vendar so prepričani, da so gre zgolj za kriminalne obtožbe proti Rusom, ki niso povezane z aktivnostmi ruske obveščevalne službe. Namestnik zunanjega ministra Sergej Rjabkov je medijem povedal, da so se že sestali z enim izmed osumljencev, z drugimi pa se še načrtujejo sestati. "Zunanje ministrstvo, ne samo da nadzoruje celotno zadevo, ampak jo tudi pomaga rešiti," je povedal Rjabkov. Škandal je izbruhnil včeraj, ko so oblasti aretirale osem ljudi. Med njimi je tudi Aleksander Fišenko, sicer lastnik podjetja Arc Electronics v Teksasu in v Moskvi, ki so ga oblasti obtožile, da je ruski vohun na ameriških tleh, za katerega nihče ne ve. Njegovo podjetje naj bi domnevno izdelovalo semaforje, vendar ob tem tudi pošiljalo mikročipe, ki so sicer sestavni del radarjev, nadzornih sistemov, sistemov za vodenje orožja in sprožilcev detonacije. Če bo Fišenko, ki ga obtožnica bremeni še pranja denarja, obsojen, mu grozi zaporna kazen do 12 let.

Ne spreglejte