SiolNET. Novice Svet
3

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Vodja talibanov v Afganistanu: Po odhodu Nata ne bomo prevzeli oblasti

3

termometer

 | Foto:
Vodja afganistanskih talibanov Mula Omar je poudaril, da talibani ne bodo poskušali prevzeti oblasti v državi po umiku tujih vojakov pod poveljstvom zveze Nato konec leta 2014.

Afganistanci bodo 5. aprila prihodnje leto na predsedniških volitvah izbirali naslednika Hamida Karzaja, ki vlada že od strmoglavljenja talibanskega režima leta 2001. Mula Omar je izrazil svoje neodobravanje prihajajočih volitev, ki jih je označil za "prevaro". "Sodelovanje pri tovrstnih volitvah je le izguba časa, nič več," je sporočil.

Omarjev poziv bi lahko ogrozil mednarodne napore po zagotovitvi verodostojnih predsedniških volitev, za katere ZDA trdijo, da so bistvene za prihodnost in stabilnost države po umiku tujih vojakov. Talibani so sicer na preteklih volitvah pozivali k bojkotu glasovanja, njihovi borci pa so napadali kandidate in aktiviste.

Upanje za mir po 12 letih bojevanja? A istočasno je Omar v nagovoru ob tridnevnem prazniku eid Al fitr ob koncu ramazana vzbudil upanje za mir v državi po 12 letih bojevanja, saj je dejal, da talibani ne bodo poskušali prevzeti oblasti po umiku tujih vojakov.

"Talibani ne razmišljamo o monopolizaciji moči. Verjamemo v dosego sporazuma s prebivalstvom države in vzpostavitev vlade na podlagi islamskih načel, ki bi zaobjemala vse etnične skupine," je dejal Omar in poudaril, da tovrstna vlada ne bi dovolila, da bi iz afganistanskega ozemlja škodovali drugim državam.

Omar je poleg tega tuje sile v Afganistanu pozval, naj se "nečesa naučijo iz izkušenj zadnjih 12 let" in se popolnoma umaknejo iz države. Mednarodne vojaške sile naj bi se iz države umaknile konec prihodnjega leta, a Nato načrtuje, da bi v Afganistanu ostale manjše vojaške enote za urjenje in podpiranje afganistanskih varnostnih sil.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin