Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
3. 2. 2013,
17.39

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Mariano Rajoy Španija korupcija

Nedelja, 3. 2. 2013, 17.39

8 let

Vodja španskih socialistov Rajoya pozval k odstopu

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Vodja španskih opozicijskih socialistov Alfredo Perez Rubalcaba je pozval premiera desnosredinske vlade Mariana Rajoya k odstopu, potem ko so mediji poročali o njegovi vpletenosti v korupcijo.

Mariano Rajoy "mora zapustiti položaj, ker ne more voditi vlade v času, ko se država sooča s težko gospodarsko krizo". "Njegova navzočnost na čelu vlade ne bo omogočila rešitve politične krize," je še dejal Rubalcaba in premiera pozval k umiku s položaja, da "bi omogočil drugemu, da ga zasede".

Bolj kot predčasne volitve zahteval odstop premierja Pri tem ni izrecno zahteval predčasnih volitev. Kot je dejal, so predčasne volitve možne, vendar se jim v stranki sedaj zdi predvsem pomembno to, da premier odstopi.

Rajoy je v soboto odločno zanikal, da bi nezakonito prejel kak denar, in tako zanikal poročanje El Paisa, ki je v četrtek med tistimi, ki naj bi prejemali denar, ki ga niso prijavili, navedel tudi premiera.

Strankarski veljaki in predsednik vlade prejemali sporna nakazila Časnik je objavil tudi kopije računov, iz katerih je razvidno, da so vodilni člani PP, med njimi tudi premier Rajoy, med letoma 1990 in 2009 prejemali različna sporna nakazila.

Rajoy naj bi, preden je leta 2011 postal premier, v enajstih letih prejemal po 25.200 evrov letno. Tudi trije prejšnji voditelji naj bi prejemali podobne zneske. Prav tako naj bi denar prejemala sedanja generalna sekretarka stranke Dolores de Cospedal in dva nekdanja namestnika generalnega sekretarja. De Cospedalova je to zanikala in napovedala pravno ukrepanje.

Afera še povečala nezadovoljstvo med ljudmi Medtem ko je ta afera še povečala nezadovoljstvo med ljudmi, ki so soočeni s strogimi varčevalnimi ukrepi v državi, ki jo pretresajo številni korupcijski škandali, je premier v soboto izključil svoj odstop in napovedal, da bo objavil svoje prihodke.

Po razkritju afere v El Paisu od četrtka v Madridu in Barceloni dnevno potekajo manjši protesti, peticijo z zahtevo po odstopu premiera pa je na svetovnem spletu doslej podpisalo že 766.000 ljudi.

Ne spreglejte