Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
30. 9. 2012,
9.06

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

reforma bančništvo

Nedelja, 30. 9. 2012, 9.06

7 mesecev

Vodja laburistov ostro proti igralniškim investicijam

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Ob začeku konference laburistične stranke, je vodja stranke Ed Miliband napovedal korenito reformo britanskega bančništva.

Vodja britanskih opozicijskih laburistov Ed Miliband se je pred današnjim začetkom strankinega kongresa v Manchestru zavzel za to, da bi banke tvegane investicije jasno ločile od preostalih poslov. V pogovoru za časnik Observer je napovedal, da bo to v nasprotnem primeru naredila prihodnja laburistična vlada. Tvegane oziroma "igralniške" investicije, kot jih je označil, morajo biti ločene, je prepričan Miliband. Pri tem se sklicuje na tovrsten predlog, ki ga je pripravila vladna komisija pod vodstvom Johna Vickersa, ki pa je zvodenela zaradi lobiranja bančnikov.

Stranka zagovarja reformo bančništva, pri čemer želijo, da banke nudijo več podpore britanskim podjetjem in hkrati komitentom omogočijo občutek varnosti, ter spodbudijo dolgoročne investicije, ki bodo prinesle nova delovna mesta. "Kar pomeni, da mora biti bančništvo primerno ločeno od kazinojskega bančništva," je povedal Ed Miliband, ki je še napovedal, da bo v primeru izvolitve laburistična vlada z zakonom ločila bančno poslovanje s prebivalstvom in investicijsko bančništvo.

"To lahko banke storijo same, kar se sicer v zadnjem letu ni dogodilo, ali pa bo za to poskrbela naslednja laburistična vlada," je napovedal Miliband, čigar stranka v zadnjih javnomnenjskih raziskavah uživa 10 odstotnih točk prednosti pred vladajočimi konservativci. Vodja laburistov je banke še pozval, naj se bolj osredotočijo na kreditiranje manjših podjetij, ne pa toliko na "igro na mednarodnih denarnih trgih". "Potrebujemo resnično ločitev (poslov), resnično spremembo kulture. V nasprotnem primeru bomo spremenili zakonodajo," je dejal.

Na konferenci o tem kako bi lahko obnovili Veliko Britanijo

Konferenco laburistične stranke vodi slogan Obnova Velike Britanije, saj se je vodstvo stranke največ besede odločilo nameniti spremembam, ki so pomembne za naslednje obdobje države. Vsak dan konference, ki se bo končala v četrtek, je namenjen enemu sklopu tem. Danes bodo tako pripadniki laburistične stranke spregovorili o obnovi britanskega gospodarstva in o obnovi laburistične stranke, v ponedeljek o Veliki Britaniji v svetu, v torek pa bo govorniški oder pripadel tudi vodjam stranke v Walesu in Škotski. Sklepni del v sredo in četrtek bo namenjen pogovorom o obnovi britanske družbe.

Ne spreglejte