Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
26. 11. 2012,
7.02

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Viktor Orban

Ponedeljek, 26. 11. 2012, 7.02

7 let, 12 mesecev

(VIDEO) Orban: Na Madžarskem se vsi zavedajo potrebe po obsežnih reformah

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Madžarski in slovenski premier, Viktor Orban in Janez Janša, sta izpostavila odlične odnose med državama in se zavzela za krepitev gospodarskega sodelovanja.

Premierja sta poudarila, da sta državi v pogajanjih za večletni proračun EU na isti strani, Janša pa je tudi pohvalil ekonomske ukrepe Budimpešte.

Orban je dejal, da je njegov uradni obisk v Ljubljani predvsem dobrososedski obisk, namenjen v prvi vrsti potrditvi prijateljstva med državama in ne reševanju konfliktov med njima, saj teh ni.

Obe državi proti zmanjševanju proračuna EU Tudi Janša je izpostavil odlične odnose med državama. Posebej je spomnil, da sta obe v skupini t.i. prijateljic kohezije in se skupaj borita proti zmanjšanju kohezijskih sredstev in nasploh proti zmanjševanju večletnega proračuna EU za obdobje 2013-2020.

Med drugim je povedal, da so bili veseli sporočil madžarske strani o dokončanju nekaterih projektov, ki bodo pomembno izboljšali življenje in delo slovenske manjšine v Porabju. Orban je namreč na novinarski konferenci najavil, da bo cesta med Gornjim Senikom in Verico, na katero manjšina čaka že vrsto let, zgrajena prihodnje leto.

Janša: Vlada bo naredila vse za uresničitev projekta Emonika Oba premiera sta se poleg tega zavzela za krepitev gospodarskih stikov med državama, še posebej na področju obojestranskih investicij. Glede težav pri projektu Emonika v Ljubljani, katerega investitor je madžarski Trigranit, je Janša zatrdil, da bo vlada naredila vse za njegovo uresničitev, trenutno pa teče postopek za odobritev državne pomoči projektu.

Hkrati je izrazil obžalovanje, da je Mestna občina Ljubljana zavrnila zahtevo Trigranita za znižanje komunalnega prispevka. Sam za tovrstno odločitev ne vidi nobenega ekonomskega razloga. Dejal je, da bodo skušali vplivati na MOL, da "opravi svoj del posla".

Madžarski premier je dejal le, da se morajo v Budimpešti, potem ko so bili očitno naknadno spremenjeni pogoji projekta, seznaniti z vsemi dejstvi in si ustvariti jasno sliko. Ko bodo lahko ocenili, ali so v Sloveniji sploh potrebni oziroma zaželeni, bodo lahko dali konkretnejši odgovor.

Janša je sicer tudi izrazil čestitke Orbanovi vladi, da je uspela v težkih časih kot ena redkih v EU znižati javni dolg in stabilizirati razmere doma ter sprožiti temeljite reforme, ki bodo preprečile ponovitev krize, kakršna je sedanja.

Potrebne so globlje reforme od strukturnih Orban pa je med drugim na novinarski konferenci kritiziral nekatere v EU, ki producirajo nesmiselne ukrepe z namenom ohranjanja pred krizo zgrajenega sistema. Kot je namreč poudaril, je sveta, kakršen je bil pred krizo, konec in na Madžarskem v skladu s tem sprejemajo globoke reforme, ki bodo popolnoma reorganizirale njihov sistem. Po njegovih besedah jim je uspelo narediti že zelo veliko, čeprav vsi ukrepi zagotovo niso brezhibni, sicer pa bo čas pokazal, ali so imeli prav.

Kot je še dejal, se vsi na Madžarskem zavedajo potrebe po obsežnih reformah, zato so tudi ostali mirni in večjih protivladnih akcij ali stavk ni bilo. Vlada ima po njegovih besedah vizijo, kako narediti gospodarstvo čim bolj konkurenčno in prilagojeno novi prihodnosti, obenem pa se mora spopadati še z ogromnim javnim dolgom.

Madžarska je šesta najpomembnejša gospodarska partnerica Slovenije, obseg dvostranske blagovne menjave pa je lani znašal okoli milijardo in pol evrov. Obstaja še veliko rezerv za krepitev sodelovanja, predvsem na področju energetike in gradnje prometne infrastrukture.

Türk in Orban največji del pogovora posvetila razvojnim vprašanjem V okviru obiska se je madžarski premier srečal tudi s slovenskim predsednikom republike Danilom Türkom.Sogovornika sta se strinjala, da imata državi dobre dvostranske odnose, da želita razvijati to sodelovanje naprej in da so v tem okviru pomembni infrastrukturni projekti. Madžarski premier je ponovil svojo zavezo, da bodo cesto Verica - Gornji Senik zgradili v naslednjem letu, so navedli v uradu predsednika republike.

Türk in Orban sta sicer največji del pogovora posvetila razvojnim vprašanjem, kjer je prišla do izraza razlika med Slovenijo in Madžarsko glede odnosa do socialne države. Predsednik republike je poudaril, da je za Slovenijo socialna država eden bistvenih elementov naše identitete in da v iskanju odgovorov na razvojne izzive posvečamo vprašanju socialne države eno osrednjih mest, so še zapisali v predsednikovem uradu.

Z Virantom tudi o problematiki manjšin Orban se je srečal tudi s predsednikom državnega zbora Gregorjem Virantom. Sogovornika sta uvodoma ocenila, da so politični odnosi med državama dobri, intenzivno pa je tudi parlamentarno sodelovanje. Med drugim sta spregovorila o vprašanju manjšinske problematike, pri čemer je Orban izrazil prepričanje, da gre sicer za občutljive odnose, ki pa jih lahko z dobrimi dejanji rešimo.

Virant je ob tem poudaril, da Slovenija namenja posebno skrb obema narodnima skupnostma, tako slovenski na Madžarskem kot madžarski v Sloveniji in izrazil željo, da bi se pravice pripadnikov slovenske manjšine vsaj ohranile, če ne nadgradile, nikakor pa se ne smejo zmanjševati.

O izkušnji delovanja madžarske vlade Predsednik slovenskega parlamenta je v pogovoru z madžarskim premierom izrazil zanimanje o izkušnji delovanja madžarske vlade, ki ima v parlamentu dvotretjinsko podporo, hkrati pa ga je zanimalo tudi njihovo mnenje o postopkih, ki jih je zoper Madžarsko začela Evropska komisija. Orban je med drugim odgovoril, da so ponosni, da imajo v parlamentu dvotretjinsko večino, vendar pa tega ne želijo izkoriščati. Predsednika sta se strinjala, da je še veliko možnosti sodelovanja med državama tudi na gospodarskem področju.

Orban je imel na programu današnjega obiska tudi srečanje s predstavniki madžarske narodne skupnosti v Sloveniji.

Ne spreglejte