Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
19. 9. 2014,
12.38

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Škotska referendum

Petek, 19. 9. 2014, 12.38

8 let

"Verjel sem, da je glasovanje za najboljša pot do države, ki jo želim za svojo hčer"

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
"Neodvisnost bi bila zelo velika sprememba in zelo velik korak. Mislim, da v to ne bi smeli iti brez konkretne večinske podpore," je o rezultatih škotskega referenduma dejal Škot Fergus Smith.

Po tem, ko je 55,3 odstotka Škotov glasovalo proti neodvisnosti, Škotska ostaja znotraj Združenega kraljestva. Po končnih rezultatih je bilo za neodvisnost slabih 45 odstotkov volivcev.

Med tistimi, ki so nad rezultatom razočarani, saj so glasovali za neodvisnost, je tudi Fergus Smith, Škot in po poklicu rodoslovec, s katerim smo se pogovarjali le nekaj ur po razglasitvi rezultatov referenduma.

Razočaran je, a hkrati ponosen tako na kampanjo kot tudi na volilno udeležbo, ki je bila rekordna, kar 84,5-odstotna. "Če jo primerjamo z volilno udeležbo, ki je bila na primer pred časom v Veliki Britaniji, je bila to najvišja udeležba v več desetletjih," je poudaril.

Zbiral informacije in se odločil Kot glavni razlog, zakaj je glasoval za, je Fergus navedel svojo osemletno hčer. "Verjel sem, da je glasovanje za najboljši način, da si zagotovimo državo, ki bi jo želel za njo," je dejal in dodal, da je pred glasovanjem skušal pridobiti kar največ informacij, s pomočjo katerih si je ustvaril čim bolj jasno sliko in na podlagi katerih se je odločil, kako bo glasoval.

Izpostavil je tudi težavo neuravnoteženja in moči, ki je osredotočena predvsem v Londonu, kar pa ima določene posledice ne samo za Škotsko, ampak tudi za preostale dele Velike Britanije.

Neodvisnost bi bila velika sprememba, velik korak Rezultat referenduma ga je nekoliko presenetil, saj je verjel, da obstaja vsaj majhna možnost, da jim bo uspelo, a ne glede na to zdaj ne obupuje.

Ponoči se je, kot je povedal, pogovarjal s prijateljem, ki je glasoval proti, in ugotovil, da bi, če bi šlo za zelo tesen izid, raje videl, da bi prav tako zmagal nasprotni tabor. "Raje imam takšen rezultat, kot pa da bi bilo 51 odstotkov glasov za in 49 odstotkov glasov proti," je pojasnil in dodal: "Neodvisnost bi namreč bila zelo velika sprememba in zelo velik korak. Mislim, da v to ne bi smeli iti brez konkretne večinske podpore.

Podobno mislijo tudi drugi njegovi znanci in prijatelji, ki so prav tako glasovali za. So razočarani, vendar rezultat sprejemajo, je zatrdil.

Ni šlo za črno-belo odločitev Na vprašanje, ali še vedno upa, da bo Škotska nekoč samostojna, je odgovoril, da se to zagotovo ne bo zgodilo prav kmalu.

Ne glede na rezultat pa je Fergus prepričan, da to ne pomeni, da bodo ljudje v nasprotnih taborih postali sovražniki. Tudi sam ima prijatelje, ki so glasovali proti, a to ne bo ničesar spremenilo.

Razlog je tudi ta, da v tem primeru ni šlo za neko črno-belo odločitev, ampak za različne odtenke sive. Vsak se je dokopal do svojih sklepov in se odločil po svoje.

Ljudem je bilo mar, to je najpomembneje Včeraj se je zelo dolgo časa sprehajal po Edinburgu, mestu, kjer živi, se pogovarjal z ljudmi, obiskal različna volišča. Pogovarjal se je tako z ljudmi iz tabora, ki so podpirali neodvisnost, kot s tistimi, ki so bili proti. Opazil je, da so bili vsi bolj ali manj prijazni drug do drugega. Bilo je nekaj incidentov, vendar na splošno so ljudje v nasprotnih taborih menili, da drugi preprosto delajo tako, kot se jim zdi prav.

Še enkrat je poudaril, da je izrednega pomena predvsem to, da je bilo ljudem mar, da so oddali svoj glas in s tem pokazali, da je šlo za pomembno zadevo, o kateri so želeli odločati.

Ne spreglejte