SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velo Luko na Korčuli je prizadel meteorološki cunami

4

termometer

"Morje se je povzdignilo meter in pol nad običajno višino," so po poplavnem valu, ki je zajel hrvaško pristaniško mestece na dalmatinskem otoku Korčula, poročali lokalni prebivalci.

Nenavaden poplavni val je na Korčuli naredil nekaj škode na v pristanišču zasidranih plovilih, gladina morja se je dvignila do najbližjih hiš na obali, a o kakšnih večjih posledicah hrvaški mediji ne poročajo. "Začelo se je ob 8.30, prvič se je morje dvignilo zelo hitro, kakšen meter in pol nad običajno gladino. V hiše voda ni tekla, pa čeprav je morje prišlo prav do vhodnih vrat. Škoda je majhna, lahko pa bi bila mnogo večja, če bi se dogodek zgodil ponoči. Tako so ljudje videli, kaj se dogaja, in so se lahko primerno odzvali. Bolj in manj intenzivno nihanje plime in oseke se je nadaljevalo vse do 11. ure," je za hrvaško spletno stran index.hr pojasnil Darko Dragojević, poročevalec meteorološke spletne strani Crometeo.

Kaj je meteorološki cunami?

Meteorološki cunami je sicer še neuveljavljen izraz za precej redek vremenski dogodek, ko nenadna sprememba zračnega tlaka (po navadi ob prehodu fronte) na gladini morja povzroči cunamiju podoben poplavni val. Prave cunamije sprožajo seizmične aktivnosti, sicer pa poplavne valove na morju povzročajo tudi kakšne posebej silovite nevihte, predvsem orkani, ki bičajo vzhodno obalo Združenih držav Amerike, pa tajfuni, ki škodo povzročajo deželam jugovzhodne Azije.

Na Korčuli so vremenske postaje tik pred meteorološkim cunamijem zaznale velik skok zračnega tlaka. V samo 20 minutah je poskočil z štiri hektopaskale. Ob 8.22 so izmerili 1007,8 hektopaskala, 20 minut pozneje pa že 1011,2 hektopaskala, še poročajo hrvaški mediji.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin