SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veliki načrti v majhnem Portorožu

4

termometer

V Portorožu se bo danes končal četrti Summit100 - dvodnevno srečanje poslovnežev iz držav nekdanje Jugoslavije.

Na Summit100 so na skupnem panelu sodelovali tudi predsedniki šestih držav z območja nekdanje Jugoslavije: predsednik Slovenije Borut Pahor, hrvaška predsednica Kolinda Grabar-Kitarović, makedonski predsednik Gjorge Ivanov, predsednik predsedstva BiH Mladen Ivanić, črnogorski predsednik Filip Vujanić in kosovska predsednica Atifete Jahjaga.

Pahor je pri tem poudaril, da je v jugovzhodni Evropi veliko razlik – od vere, tradicije in kulturne raznolikosti – a obstaja izjemen potencial za sodelovanje. Poslovneži že izkoriščajo nekatere od teh priložnosti in politiki jih pri tem ne smejo ovirati, je še dejal.

Na Summit100 so sodelovali tudi župani nekaterih mest, med njimi tudi župan Ljubljane Zoran Janković, župan Zagreba Milan Bandić in župan Sarajeva Ivo Komšič. Govorili so o tako imenovanih pametnih mestih.

Srečanja Summit100 se je udeležila Violeta Bulc, evropska komisarka za transport iz Slovenije. Na srečanju ni bilo drugih pomembnejših evropskih politikov, a se ga je udeležil tudi Dagfinn Hoybraten, generalni sekretar Nordijskega sveta, ki povezuje skandinavske države.

Summit100 se je udeležil tudi Yves Morieux iz znane ameriške svetovalne družbe Boston Consulting Group.

Razprave, na katerem so se poslovneži pogovarjali o načrtu predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja o zagonu gospodarstva, se je udeležil tudi slovenski poslovnež Janez Škrabec (Riko).

Na pogovoru o Junckerjevem načrtu je sodeloval tudi Janko Medja iz NLB. Na Summit100 so gospodarstveniki razpravljali tudi o mogočih skupnih projektih v šestih najbolj propulzivnih gospodarskih sektorjih: energetiki, turizmu, transportu in infrastrukturi, digitalni ekonomiji, hrani in pijači ter ekonomiji, temelječi na znanju.

Na Summit100 je sodeloval tudi predsednik Evropske investicijske banke Werner Hoyer.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin