SiolNET. Novice Svet
0,16

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Veliki koralni greben doživlja preporod #video

0,16

termometer

Odlična novica prihaja iz Avstralije, natančneje z velikega koralnega grebena, kjer so bile razmere zadnjih nekaj let ugodne za obnovo koral. Veliki koralni greben si je opomogel kljub temu, da je v zadnjih sedmih letih doživel kar štiri množična beljenja koral. "Gre za vse pogostejši pojav, ki vzbuja precej skrbi," opozarja Mike Emslie, znanstvenik na avstralskem inštitutu za raziskovanje morja.

 

"Razmere v zadnjih nekaj letih so bile resnično ugodne za obnovo grebena kljub dejstvu, da smo imeli nekaj dogodkov množičnega beljenja, ko korale najprej pobledijo, nato pa popolnoma izgubijo barvo. Na severu in osrednjem delu velikega koralnega grebena zdaj lahko vidimo največjo obnovo trdnega koralnega pokrova, ki smo jo zabeležili v zadnjih 36 letih spreminjanja koralnega grebena," je pojasnil Mike Emslie.

Ob tem znanstveniki opozarjajo, da množična beljenja koral postajajo vse pogostejša. Nazadnje je veliki avstralski koralni greben množično beljenje doživel v času El Niña, morskega toka, ki vpliva na ohladitev leta 2022. To je povezano tudi z višjimi temperaturami oceanov, ki vplivajo na beljenje koral. 

"Vedeli smo, da si veliki koralni greben lahko opomore. Presenetljivo je, da se koralni greben širi kljub vedno pogostejšemu množičnemu beljenju. S tem vidimo, da je koralni greben odporen sistem," je še povedal Emslie. 

Veliki koralni greben Novice Avstralci proti Unescu: Veliki koralni greben ne sodi med ogrožena območja #video Veliki koralni greben Novice V senci koronavirusa: znana naravna znamenitost pred veliko katastrofo #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin