SiolNET. Novice Svet
0,41

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Na Mauritiusu tisoči na protestih po izlitju nafte

0,41

termometer

Mauritius |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

V prestolnici Maurititusa se je danes zbralo na tisoče protestnikov, nezadovoljnih z ukrepanjem vlade ob izlitju nafte z nasedlega tankerja pred nekaj tedni. Okoljska katastrofa je povzročila veliko škodo neokrnjenim obalnim predelom med turisti priljubljenega otoka, številni pa oblastem očitajo prepozen odziv.

Prestolnico Port Louis je danes preplavilo morje v črno oblečenih protestnikov, ki so v rokah držali državne zastave. Med napisi na transparentih je bilo med drugim videti slogane, kot je "Vaša nesposobnost uničuje naš otok". Jezo nad vlado naj bi izrazilo več deset tisoč ljudi, poroča STA.

Mauritius | Foto: Reuters Foto: Reuters

Številni prebivalci države namreč menijo, da si je vlada premierja Pravinda Jugnautha vzela preveč časa za ukrepanje v katastrofi in je prepozno organizirala črpanje 3800 ton kurilnega olja in 200 ton dizla z ladje. Premierja so zbrani pozivali k odstopu.

Japonski tanker Wakashio je v bližini obale otoka nasedel 25. julija, nakar je v čiste obalne vode izteklo približno 1000 ton goriva. Ladja se je naposled prelomila na pol, njen večji del pa je minuli teden potonil.

Mauritius Novice Poškodovani tanker pred obalo Mauritiusa se je prelomil na pol

Kapitan in častnik z ladje aretirana zaradi ogrožanja varne plovbe

Tako japonski lastnik ladje kot vlada na Mauritiusu sta se znašla pod velikim pritiskom, naj pojasnita, zakaj je plovilo plulo tako nevarno blizu koralnega grebena in zakaj je pristojnim vzelo tako dolgo, da so prispeli na prizorišče. Oblasti sicer za to krivijo slabo vreme.

Minuli teden sta bila v Port Louisu aretirana kapitan ladje in še en častnik, ki sta obtožena ogrožanja varne plovbe.

V zadnjih dneh je poleg tega na obale otoka naplavilo trupla najmanj 39 delfinov, pri čemer okoljevarstvene skupine skrbi, da je za njihov množičen pogin krivo izlitje nafte. Vlade zanika, da obstaja povezava med dogodkoma.

mauricius nafta nesreča ladja tanker Novice Preprečili širjenje katastrofe ob Mauritiusu #foto

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin