Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
29. 5. 2013,
11.29

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

Afganistan pripor zapor Velika Britanija

Sreda, 29. 5. 2013, 11.29

8 let

Velika Britanija nezakonito priprla najmanj 80 Afganistancev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
Britanske varnostne sile v glavnem britanskem vojaškem oporišču Camp Bastion zadržujejo od 80 do 90 Afganistancev, je potrdil britanski minister za obrambo Philip Hammond.

Britanski odvetniki, ki zastopajo osem izmed priprtih Afganistancev, so povedali, da so nekateri v oporišču Camp Bastion zaprti že več kot 14 mesecev, ne da bi bili obtoženi česarkoli. Odvetniki so tako zahtevali njihovo izpustitev, njihov pripor pa označili za protipraven. Na to se je že odzval minister za obrambo Philip Hammond, ki je dejal, da bi izpustitev Afganistancev lahko ogrozila življenja britanskih vojakov, piše BBC.

Nekateri zaprti tudi 14 mesecev Odvetniki priprtih Afganistancev trdijo, da so jih aretirali v racijah v vaseh v provincah Helmand in Kandahar. Nekateri so v priporu že osem mesecev, drugi tudi do 14 mesecev, kljub temu pa jih še niso ničesar uradno obtožili. Trdijo, da gre za protipraven pripor, zato so sprožili postopek pred visokim sodiščem v Londonu. Zaslišanje naj bi bilo konec julija.

"Gre za skrivni zapor, v katerem so protipravno pridržali tudi do 85 Afganistancev, kar so skrivali. Parlament za to niti ne ve, saj tudi sodišča nikoli niso vedela za skrivne zapore v Afganistanu," je za BBC povedal eden izmed odvetnikov Phil Shiner. "Spominja na pozornost, ki ga je prejel Guantanamo Bay. Ljudje se bodo spraševali, ali so z zaporniki ravnali humano in v skladu z mednarodnim pravom," je še dodal.

Ko bodo zagotovili varne pogoje, jih bodo predali afganistanskim oblastem Hammond je očitke o tem, da so protipravno zaprti, pojasnil z besedami, da so zaporniki osumljeni uboja britanskih vojakov ali pa vpletenosti v pripravo in postavitev improviziranih eksplozivnih naprav. Hammond je zavrnil tudi možnost, da bi jih izročili afganistanskim oblastem, saj je prepričan, da bi z njimi napačno ravnali oziroma bi zlorabili njihove pravice. "Nič si bolj ne želimo, kot to, da bi jih predali afganistanskim oblastem," je povedal Hammond in dodal, da si skupaj z afganistanskimi oblastmi trudijo zagotoviti varne pogoje, pod katerimi bi lahko zapornike prepustili afganistanskemu sodnemu sistemu, piše Guardian.

Britanski vojaki v Afganistanu sicer lahko priprejo osumljenca za največ 96 ur. Če ga ničesar ne obtožijo, ga morajo po štirih dneh izpustiti, vendar pa jih pod "posebnimi okoliščinami", kot je na primer zbiranje kritičnih informacij, lahko zadržijo za dlje časa.

Ne spreglejte