SiolNET. Novice Svet
2

termometer

  • Messenger
  • Messenger

Velika Britanija: Iz krize s cenejšim pivom!

2

termometer

 | Foto:
Z novim proračunom se je razblinil optimizem o gospodarski rasti Velike Britanije, saj je postalo očitno, da proračunski primanjkljaj tudi v prihodnjih treh letih ne bo padel pod 140 milijard evrov.

Britanski finančni minister George Osborne je bil ob predstavitvi proračuna Združenega kraljestva deležen ostrih kritik, najmočnejših od opozicije, ki zahteva hitro gospodarsko okrevanje. Predhodno načrtovana gospodarska rast britanskega gospodarstva je zdaj z 1,2 odstotka razpolovljena na zgolj 0,6 odstotka.

Reševanje pubov Proračun načrtuje znižanje davkov za korporacije na 20 odstotkov leta 2015, zamrznitev cen goriv in zmanjšanje davka na pivo za en peni. Zadnji ukrep je namenjen reševanju pubov v vsej državi, saj naj bi bilo zaradi vedno višjih cen piva vsak teden 18 pubov prisiljenih zapreti svoja vrata.

Eden najpomembnejših elementov Osbornovega proračuna so ukrepi za spodbujanje trga nepremičnin. Nova shema z naslovom Pomoč pri nakupu bo zagotavljala posojila za nakup nepremičnin vsem tistim, ki bodo sposobni plačati polog v vrednosti od pet do 20 odstotkov končne cene. Za nakup novogradenj bo potreben 20-odstotni polog, na voljo pa bo posojilo brez obrestne mere.

Osborne ta "veliki korak" razume kot nujno potreben, saj "trg hipotekarnih posojil ne deluje zadovoljivo". Ta shema bo britansko vlada stala dobrih 150 milijard evrov na leto. Kritiki že opozarjajo, da bi lahko novo vladno shemo v svojo korist izkoriščali tudi in predvsem bogati. Vladna koalicija je napovedala spodbude za podjetja, med katere spada enoodstotno znižanja davka za korporacije, ki bo z letom 2015 znašal samo še 20 in ne več trenutnih 21 odstotkov.

Olajšave za bogate, zamrznjeni socialni transferji Vlada napoveduje tudi oster boju proti vsem oblikam davčnih utaj in namerava tako pridobiti še dodatnih 3,5 milijarde evrov. Tudi sicer se obeta več ugodnosti za najbogatejše, saj bodo tisti, ki letno zaslužijo več kot 176.000 evrov, deležni petodstotnega zmanjšanja davčne osnove, od zdaj naprej ne bo več znašala 50, temveč 45 odstotkov. Medtem bodo socialni transferji, tudi otroški dodatek, tudi prihodnje leto ostali zamrznjeni.

George Osborne je bil osramočen, ko je Evening Standard ključne elemente novega proračuna objavil še pred njegovo uradno predstavitvijo. V zvezi s proračunom je še povedal, da bi bilo lahko še veliko huje.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin