Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Maša Belak

Sreda,
14. 3. 2018,
13.55

Osveženo pred

6 let, 1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Natisni članek

Rusija Velika Britanija

Sreda, 14. 3. 2018, 13.55

6 let, 1 mesec

Velika Britanija bo izgnala 23 ruskih diplomatov

Maša Belak

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,78

4

Theresa May | Foto Reuters

Foto: Reuters

Velika Britanija bo izgnala 23 ruskih diplomatov, ker Moskva še vedno ni pojasnila svoje vpletenosti v zastrupitev nekdanjega ruskega dvojnega agenta Sergeja Skripala in njegove hčerke. V napadu je bil namreč uporabljen vojaško nadgrajen živčni strup novičok, ki ga je razvila Moskva.

Britanska premierka Theresa May je povedala, da imajo diplomati teden dni časa, da odidejo, saj Rusija ni priskrbela primernih razlag v povezavi z dogodkom. 

V okviru prekinitve stikov je premierka preklicala tudi vabilo ruskemu zunanjemu ministru Sergeju Lavrovu na obisk v London. Poleg tega se člani britanske kraljeve družine in britanske vlade ne bodo udeležili svetovnega prvenstva v nogometu, ki bo letos poleti v Rusiji.

Zamrznili bodo tudi vse rusko državno premoženje, za katero obstajajo dokazi, da bi bilo lahko uporabljeno za ogrožanje življenj ali lastnine britanskih državljanov ali prebivalcev. Okrepila bo tudi nadzor potnikov in blaga iz Rusije. Pravi, da želi s tem Rusiji poslati "jasno sporočilo".

Rusi to označili za sovražno dejanje

Rusko veleposlaništvo v Londonu je ukrepe proti Rusiji označilo za "sovražno dejanje" in jih označilo za "nesprejemljive, neupravičene in kratkovidne". "Vsa odgovornost za poslabšanje odnosov med Veliko Britanijo in Rusijo je pri trenutnem političnem vodstvu Velike Britanije," je veleposlaništvo zapisalo na svoji spletni strani.

Kot so še sporočili, so britanske oblasti na pogovor poklicale ruskega veleposlanika v Londonu Aleksandra Jakovenka. Obvestili so ga, da so 23 ruskih diplomatov razglasili za nezaželene osebe.

Rusko zunanje ministrstvo pa je sporočilo, da bodo kmalu sprejeli povračilne ukrepe. "Britanska vlada je izbrala konfrontacijo z Rusijo," so poudarili. Britanska dejanja "uničujejo temelje normalnega medvladnega dialoga med državama".

Mayjeva je Rusijo opozorila

Premierka je v ponedeljek v parlamentu v Londonu dejala, da je za zastrupitev Skripala najverjetneje odgovorna Rusija, kar je potrdila analiza živčnega strupa, ki je bil uporabljen v napadu. Moskvi je postavila ultimat, da do konca tistega dne Organizaciji za prepoved kemičnega orožja posreduje vse podrobnosti programa razvoja živčnih strupov.

Rusija še vedno zanika udeleženost pri poskusu umora nekdanjega ruskega agenta in njegove hčerke, prav tako pa ni upoštevala ultimata britanske premierke.

Šestinšestdesetletnega Skipala in njegovo 33-letno hčerko Julijo so 4. marca nezavestna našli na klopi v parku v Salisburyju na jugu Anglije. Oba sta še vedno v kritičnem stanju. Skupno so morali v povezavi z napadom nanju v bolnišnici sprejeti 21 ljudi, med njimi tudi policista, ki je prvi prišel do njiju.

 

Ne spreglejte