Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
2. 10. 2023,
7.47

Osveženo pred

7 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23

Natisni članek

KFOR Kosovo

Ponedeljek, 2. 10. 2023, 7.47

7 mesecev

Kurti obtožil Srbijo poskusa nezakonite priključitve severa Kosova

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,23
Vrh EU - Zahodni Balkan. Albin Kurti | Zaradi napadov na kosovsko policijo so napetosti na severu države vse bolj zaostrene. | Foto Bojan Puhek

Zaradi napadov na kosovsko policijo so napetosti na severu države vse bolj zaostrene.

Foto: Bojan Puhek

Kosovski premier Albin Kurti je danes, osem dni po napadu na kosovsko policijo v Banjski, obtožil Srbijo, da si je poskušala nezakonito priključiti sever Kosova. Kosovski notranji minister Xhelal Svecla trdi, da imajo za to dokaze, prav tako kot tudi za to, da so se napadalci urili v vojaških bazah v Srbiji. Beograd navedbe Prištine zanika.

V napadu na kosovsko policijo v kraju Banjska so bili 24. septembra ubiti policist in trije napadalci. Kurti je danes na družbenem omrežju X zapisal, da je bil "teroristični napad v Banjski del večjega načrta za aneksijo severnega dela Kosova".

Načrt naj bi vključeval koordinirane napade na 37 različnih lokacijah z namenom vzpostavitve koridorja do Srbije za dobavo orožja in sil, kar je po njegovih besedah potrdila kosovska policija na podlagi zasežene dokumentacije.

Aleksandar Vučić
Novice Vučić napovedal umik 3.500 vojakov: "Srbija ne želi vojne"

Xhelal Svecla je v nedeljo na novinarski konferenci po poročanju kosovskih medijev pojasnil, da je v napadu sodelovalo več kot 90 ljudi. Dodal je, da imajo dokaze, da se je skupina napadalcev urila v vojaški bazi pri Jagodini v osrednjem delu Srbije in v srbskem narodnem parku Kopaonik blizu meje s Kosovom.

Svecla je pokazal posnetke domnevnega urjenja napadalcev na teh območjih, do katerih so prišli ob zasegu dronov, in dodal, da so v Banjski našli še eno večjo količino orožja.

"Srbska vojska ne trpi improvizacij in laži"

Navedbe kosovskih oblasti o tem, da je Srbija z napadom v Banjski načrtovala priključitev severa Kosova in da so se napadalci urili v bazah srbske vojske, je danes zanikal načelnik generalštaba srbske vojske Milan Mojsilović. "Srbska vojska je resna, močna organizacija, ki ne trpi improvizacij in laži. Obtožbe, da je srbska vojska načrtovala invazijo na Kosovo, žalijo razum," je izjavil po poročanju kosovskega portala Kosovo Online.

Mojsilović je še dodal, da so število srbskih vojakov ob meji s Kosovom vrnili v stanje pred napadom, potem ko je Bela hiša v petek sporočila, da je zaznala zbiranje srbskih oboroženih sil na meji, in Beograd pozvala, naj svojo vojsko umakne. Podoben poziv je v soboto izdal visoki zunanjepolitični predstavnik EU Josep Borrell.

Kosovo
Novice Borrell pozval k umiku srbskih sil s kosovske meje

"Pomembno je vedeti, da se je režim dela enot vrnil v normalo," je danes poudaril Mojsilović. Pojasnil je, da so število vojakov ob meji zmanjšali z 8350 na 4500. Ob tem je dodal, da po napadu niso dvignili splošne bojne pripravljenosti, temveč le povečali prisotnost srbskih sil na kopenskem varnostnem območju.

Odgovornost za napad na policijo na severu Kosova je v petek sicer prevzel Milan Radoičić, ki je odstopil z mesta podpredsednika največje stranke Srbov na Kosovu Srbske liste. Obenem je zanikal vpletenost Beograda v napad.

Oblasti v Beogradu na čelu s srbskim predsednikom Aleksandrom Vučićem so vpletenost Srbije v incident večkrat zanikale, Priština na čelu z Albinom Kurtijem pa trdi, da je Srbija napadalcem nudila logistično podporo ter da bi glavno odgovornost moral nositi Vučić in drugi predstavniki srbskih oblasti.

Velika Britanija bo na Kosovo poslala še 200 vojakov

Velika Britanija bo okrepila svojo prisotnost v okviru misije Kfor zveze Nato na Kosovu. Tja nameravajo poslati še 200 vojakov, skupno jih bo tako na Kosovu 600. Nato je potrdil okrepitve in napovedal, da jih bodo na območje poslale tudi druge zaveznice.

"Razširitev naše podpore silam Kfor poudarja našo neomajno podporo Natu in varnosti v regiji Zahodnega Balkana," je v nedeljo v izjavi, ki jo povzema nemška tiskovna agencija dpa, sporočil vodja britanskega generalštaba Tony Radakin.

Kosovo
Novice Nato pošilja okrepitve na sever Kosova

Tiskovni predstavnik Nata Dylan White je potrdil navedbe Londona in dodal, da bodo tudi druge zaveznice okrepile svojo prisotnost na Kosovu, poroča francoska tiskovna agencija AFP. "Odločitev sledi nasilnemu napadu na kosovsko policijo 24. septembra in povečani napetosti v regiji," je dodal.

Zveza Nato je že v petek sporočila, da bo v okviru misije Kfor na Kosovo poslala okrepitve. Članice Nata so zaradi napadov na policijo v kraju Banjska ob tem izrazile globoko zaskrbljenost zaradi vse večjih napetosti na severu države.

Vučić napovedal umik srbskih sil 

ZDA pa so medtem opozorile na zbiranje srbskih oboroženih sil na kosovski meji. Beograd so pozvali, naj umakne vojake. Srbski predsednik Vučić je nato v soboto v izjavi za časnik Financial Times zatrdil, da nima namena ukazati vojski, da prestopi meje s Kosovom. Napovedal je umik srbskih sil s tega območja.

Ne spreglejte