Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
23. 8. 2023,
14.47

Osveženo pred

8 mesecev, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Natisni članek

pristanek na luni Luna Indija

Sreda, 23. 8. 2023, 14.47

8 mesecev, 1 teden

Velik uspeh Indijcev, zapisali so se v zgodovino #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,22

Indijsko vesoljsko plovilo Chandrayaan-3 je pristalo na površju Lune. Indija je tako postala prva vesoljska sila, ki je izvedla nadzorovan pristanek na južnem polu Zemljinega edinega naravnega satelita, in četrta država, ki ji je kdaj uspel tak podvig. Doslej so bile ZDA, Kitajska in nekdanja Sovjetska zveza edine države, ki so izvedle nadzorovane pristanke vesoljskih plovil na Luni, poroča BBC. 

 Indijska sonda Chandrayaan-3 je danes varno pristala na Luni in s tem postala prvo plovilo, ki je pristalo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Zemljinega naravnega satelita. Sonda bo zdaj lahko izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Lune.

"Chandrayaan-3 je uspešno pristal na Luni," je sporočila indijska vesoljska agencija Isro. Pristanek je potrdil tudi indijski premier Narendra Modi, ki se sicer trenutno v Južni Afriki udeležuje vrha skupine Brics, poroča britanski BBC.

Chandrayaan-3 je vzletela že 14. julija in pozneje vstopila v svojevrstno tekmo z rusko sondo Luna-25, ki je vzletela 11. avgusta, da bi kot prva dosegla južni pol Lune. Ruska sonda je sicer v soboto med poskusom pristanka strmoglavila na Lunino površje, tako da je indijsko plovilo danes kot prvo pristalo v bližini doslej malo raziskanega južnega pola Lune.

Indijska sonda bo izvajala znanstvene poskuse 

Indijska sonda bo zdaj izvajala znanstvene poskuse, zbirala podatke o mineralni sestavi površja Lune in preverjala morebitno prisotnost vode na južnem polu Zemljinega naravnega satelita.

Potencial za obstoj vode na Luni je postal pomemben vidik vesoljske tekme med Indijo in Rusijo, pa tudi Kitajsko, Evropo in ZDA  predvsem zaradi morebitnega izkoriščanja različnih surovin na Luninem površju.

Uspeh na tem področju bi bil po pričakovanjih analitikov lahko temelj za vzpostavitev postojanke na Luni, ki bi lahko v prihodnosti postala izhodišče za odprave na Mars in globlje raziskovanje vesolja.
Burger King, restavracija, Indija
Trendi Burger King v Indiji zaradi visokih cen paradižnika tega umika iz svojih jedi
Ne spreglejte