Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
11. 7. 2024,
16.49

Osveženo pred

4 dni, 18 ur

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10

Natisni članek

odstop Donald Trump Joe Biden predsedniške volitve ZDA

Četrtek, 11. 7. 2024, 16.49

4 dni, 18 ur

Večina demokratov za Bidnov umik

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,10
Joe Biden | Ameriški predsednik Joe Biden je pod vse večjim pritiskom, da se umakne iz bitke za drugi predsedniški mandat. | Foto Reuters

Ameriški predsednik Joe Biden je pod vse večjim pritiskom, da se umakne iz bitke za drugi predsedniški mandat.

Foto: Reuters

Več kot polovica podpornikov demokratov meni, da bi moral predsednik ZDA Joe Biden odstopiti od kandidature za ponovno izvolitev, kaže anketa, ki jo je objavilo več ameriških medijev. Enainosemdesetletni Biden se po neuspešnem nastopu na junijskem soočenju, med katerim je pogosto govoril nepovezano in izgubljal tok misli, otepa pozivov dela javnosti in demokratske stranke, da v tekmi za predsedniški položaj ponudi priložnost nekomu mlajšemu.

Da bi se Joe Biden pred novembrskimi volitvami moral umakniti, menita približno dve tretjini vseh vprašanih in okrog 56 odstotkov podpornikov demokratske stranke.

Oba sta prestara

Niti Biden niti nekdanji predsednik Donald Trump po televizijskem soočenju konec junija nista pridobila ali izgubila podpornikov, predsedniška tekma ostaja izenačena. 58 odstotkov vseh vprašanih meni, da sta oba prestara za opravljanje predsedniške funkcije.

Senator iz Vermonta Peter Welch je kot prvi demokratski senator javno pozval Bidna k umiku od kandidature. V njegovo sposobnost je v zadnjih dneh bolj ali manj neposredno podvomilo več vplivnih demokratov, vključno z bivšo predsednico spodnjega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi.

Tudi ena od najvplivnejših demokratk, nekdanja predsednica spodnjega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, dvomi v možnost Bidnove zmage proti Donaldu Trumpu. | Foto: Twitter/Daily Loud Tudi ena od najvplivnejših demokratk, nekdanja predsednica spodnjega doma ameriškega kongresa Nancy Pelosi, dvomi v možnost Bidnove zmage proti Donaldu Trumpu. Foto: Twitter/Daily Loud

Lahko Biden še popravi vtis?

Biden bo sicer imel priložnost, da na novinarski konferenci ob koncu vrha voditeljev članic zveze Nato v Washingtonu popravi vtis ter prepriča domačo in tujo javnost, da je najprimernejši kandidat za predsednika ZDA, ki lahko na novembrskih volitvah premaga Trumpa.

Oči svetovne javnosti bodo tako uprte v ameriškega predsednika, ki je v zadnjih dneh večkrat zavrnil kritike in dvome v svoje kognitivne sposobnosti ter zatrdil, da ne namerava izstopiti iz boja za ponovno izvolitev.

golob biden
Novice Golob pohvalil vitalnost ameriškega predsednika Joeja Bidna
Joe Biden
Novice Prvi demokratski senator pozval Bidna k umiku kandidature
Donald Trump
Novice Trump verjame v Bidnovo vztrajanje v predsedniški kampanji
Joe Biden
Novice Biden odločno zavrača pozive k odstopu od vnovične kandidature
Ne spreglejte