Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
4. 1. 2017,
8.45

Osveženo pred

7 let, 3 mesece

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Natisni članek

Istanbul Islamska država Turčija

Sreda, 4. 1. 2017, 8.45

7 let, 3 mesece

V zvezi z novoletnim pokolom prijeli še pet islamistov

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1,15

3

Foto: Reuters

Turške oblasti so v Izmirju v zvezi z novoletnim terorističnim napadom v Istanbulu prijele še pet domnevnih pripadnikov Islamske države. Do zdaj so pridržali najmanj 43 oseb, a napadalca, ki je ubil 39 ljudi, še niso prijeli.

Identificirali smo napadalca v nočnem klubu v Istanbulu, v katerem je bilo v nedeljo ubitih 39 ljudi, je sporočil turški zunanji minister Mevlüt Cavusoglu. Podrobnosti ni navedel.

Mediji so včeraj poročali, da gre za 28-letnega Kirgizica Iakheja Mašrapova, ki se je z družino preselil v Konyo na jugu Turčije. Po pisanju turškega dnevnika Hurriyet se je napadalec v Siriji boril za IS, v napadu pa uporabil tehnike, ki se jih je tam naučil.

Prijeli tudi ženo osumljenca

V ponedeljek zvečer so protiteroristične enote izvedle racije v Istanbulu. Osumljenca za napad niso odkrili, so pa našli njegove prstne odtise in dobili njegov podroben opis. V operaciji niso nikogar aretirali. Policija je tudi objavila nove fotografije, na katerih je jasno viden obraz domnevnega napadalca, ter posnetke nadzornih kamer.

V nočnih racijah v osrednji turški provinci Konya so turške oblasti med drugim prijele ženo osumljenca napada. V povezavi z napadom je policija v tej provinci pridržala 14 ljudi.

Prav tako so turške oblasti na letališču Atatürk v Istanbulu prijele dva tujca, ki ju sumijo povezave z napadom. Oba aretirana so prepeljali na zaslišanje na sedež policije v Istanbulu.

Napadalec je v silvestrski noči vstopil v znani nočni klub Reina in začel streljati, pri čemer je ubil najmanj 39 ljudi. Odgovornost za napad je prevzela skrajna sunitska skupina Islamska država (IS).

Erdogan: Cilj napada je bil razdeliti turško družbo

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je danes dejal, da je bil cilj napada razdeliti turško družbo. "Cilj je bil jasen - ustvariti razkol in razdeliti družbo" je v prvem javnem nagovoru po napadu dejal turški predsednik. "Ostali bomo pokončni in ohranili mirno kri," je še poudaril. Dodal je, da ni ogrožen življenjski slog nobenega Turka. "Tega ne bomo nikoli dopustili," je izpostavil.

"S temi napadi so želeli doseči, da bi čustvom dali prednost pred razumom," je še dejal Erdogan. "Čeprav zaradi tega trpimo, to ne more biti razlog za vdajo," je dodal.

Ne spreglejte