Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Četrtek,
13. 8. 2020,
7.26

Osveženo pred

3 leta, 8 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

Natisni članek

virus Koronavirus ZDA

Četrtek, 13. 8. 2020, 7.26

3 leta, 8 mesecev

V ZDA več kot 160 tisoč smrti zaradi covid-19

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,13

1

ZDA koronavirus | Foto Reuters

Foto: Reuters

Število smrtnih žrtev covid-19 se je v ZDA v sredo zvečer po podatkih Univerze Johnsa Hopkinsa povzpelo na skoraj 166 tisoč, potrjenih okužb s koronavirusom pa je že 5,2 milijona. Največ okuženih je v Kaliforniji, na Floridi in v Teksasu, kjer so našteli krepko čez 500 tisoč primerov. Največ mrtvih (32.800) pa je v New Yorku.

13:20

V Avstriji 155 okužb

09:53

Zmanjšali število umrlih

  • 13:57

    Prva okužba v taborišču

    Grčija je danes poročala o prvem primeru okužbe z novim koronavirusom v enem od prenatrpanih migrantskih taborišč na otokih. V sredo zvečer so okužbo potrdili pri 35-letniku iz Jemna, ki je bival v kampu Vial na otoku Ios, je vir iz ministrstva za migracije povedal francoski tiskovni agenciji AFP.

  • 13:20

    V Avstriji 155 okužb

    V Avstriji so v 24 urah potrdili 155 novih okužb z novim koronavirusom, umrl je tudi en človek. Pri naših severnih sosedih je rahlo upadlo število hospitaliziranih ljudi, in sicer s 118 na 114, od tega jih je 22 na intenzivni negi.

    V Avstriji so največ novih okužb potrdili na Dunaju. Kljub 41 novim okužbam pa v avstrijski prestolnici nimajo izrazitega žarišča, so pojasnile tamkajšnje oblasti. Več okužb imajo predvsem zaradi večje mobilnosti ljudi, ki tudi več potujejo med avstrijskimi zveznimi državami, ne le v tujino.

    Na Tirolskem, kjer so potrdili 27 novih okužb, pa se je oblikovalo manjše žarišče pri tamkajšnji somalijski skupnosti. Po pozivu oblasti so se sicer javili številni Somalci, ki so jih testirali, potrdili so okoli 11 okužb. Še najmanj tri okužbe pa so potrdili pri dopustnikih, ki so se vrnili iz Hrvaške. Skupno so v Avstriji doslej potrdili 22.594 okužb, od tega je covidu-19 podleglo 725 ljudi. Trenutno je okoli 1500 okužb aktivnih, poroča STA.

  • 09:53

    Zmanjšali število umrlih

    Britanski urad za zdravje je v sredo po reviziji objavil uradne podatke o smrtnih žrtvah covida-19. Teh je bilo po preučitvi načina beleženja smrtnih žrtev za okoli 5000 manj.

    V Angliji so namreč v statistiko mrtvih zaradi koronavirusne bolezni 19 zaobjeli vse mrtve, ne glede na to, kdaj so pri njih potrdili okužbo z novim koronavirusom. V drugih delih države, na primer na Škotskem, pa so v statistiko upoštevali tiste, ki so umrli v roku 28 dni od pozitivnega testa na novi koronavirus. Po tem obdobju so vzrok smrti iskali drugje.

    Oblasti so odločile, da bodo sedaj imeli enako metodologijo beleženja smrtnih žrtev. V Veliki Britaniji je tako v povezavi z novim koronavirusom umrlo 41.329 ljudi, pred tem jih je bilo 46.706. Še vedno ostaja Velika Britanija najhuje prizadeta evropska država v pandemiji po številu mrtvih.

    Kljub reviziji to verjetno še niso čisto prave številke, saj na novi koronavirus niso nujno testirali vseh mrtvih. Strokovnjaki domnevajo, da je v resnici glede na statistiko o mrtvih iz prejšnjih let novi bolezni podleglo okoli 70.000 ljudi, piše STA.

Mike Pompeo
Novice Slovenija 23 let čakala na takšen obisk iz ZDA #video

V New Yorku se je pandemija po aprilski katastrofi, ko je na dan umiralo po skoraj 800 ljudi, umirila. Zdaj tam za covid-19 na dan umre povprečno manj kot deset ljudi, okrepljeno testiranje pa na dan ugotovi po manj kot odstotek pozitivnih primerov. V mestu New York maske redno nosijo tudi na prostem, ljudje pa ob tem upoštevajo socialno distanco, piše STA.

Trump se osredotoča na odpiranje šol

Politična razprava glede koronavirusa v Washingtonu trenutno poteka okrog novega proračunskega svežnja pomoči brezposelnim in gospodarstvu. Demokrati in republikanci še vedno niso dosegli dogovora. Predsednik ZDA Donald Trump se medtem osredotoča na odpiranje šol. Kljub predsednikovemu pritisku, naj se odprejo vse šole po ZDA s poukom v živo, se posamezne države in šolska okrožja odločajo po svoje.

Seattle je potrdil, da bo letos pouk v mestu potekal na daljavo z možnostjo pouka v živo, vendar na prostem. Šolski odbor okrožja Gwyneth v Georgii je imel v sredo težave z začetkom pouka na daljavo za 180 tisoč šolarjev, okrožje Cherokee pa je poslalo v karanteno 1.156 šolarjev zaradi morebitne izpostavljenosti okužbi s koronavirusom, potem ko se je prejšnji teden začel pouk v živo. Okoli 70 šolarjev in učiteljev je bilo namreč pozitivnih na testu.

Donald Trump
Novice Obveščevalci: Kitajska, Rusija in Iran skušajo vplivati na volitve v ZDA

Trump vztraja, da koronavirus mladih ne prizadene, in še naprej pritiska, da je treba šole odpreti. V sredo je pozval kongres, naj šolskim okrožjem, ki tega do jeseni ne bodo storila, odvzame zvezna proračunska sredstva. V Beli hiši je gostil starše, učitelje in zdravnike, ki njegovo pobudo podpirajo. Podpredsednik Mike Pence pa je zatrdil, da je splošno zdravstveno tveganje za otroke doma večje od tveganja okužbe s koronavirusom v šolah.

Med najbolj prizadetimi državami ZDA je trenutno Florida, ki je v torek poročala o rekordnem številu mrtvih. Umrlo je 276 ljudi, v državi pa do zdaj skupaj skoraj 9.000. Kljub temu je šerif okrožja Marion Billy Woods svojim uslužbencem in vsem obiskovalcem šerifovega urada prepovedal nošenje mask, še navaja STA.

Viktor Orban Donald Trump
Novice Orban in Trump sklenila milijardni orožarski posel

V ZDA po ocenah CDC od marca 200.000 smrti več kot običajno

Ameriški Center za nadzor nad boleznimi (CDC) ocenjuje, da je bilo v ZDA letos od marca kar 200.000 več smrtnih primerov kot v prejšnjih letih, kar pomeni, da so uradne številke o smrtih zaradi novega koronavirusa in z njim povezanih bolezni najverjetneje nižje od realnih. Univerza Johnsa Hopkinsa je na podlagi uradnih podatkov zveznih držav doslej naštela 166.000 smrtnih primerov bolezni covid-19, ki jo povzroča novi koronavirus.

Ne spreglejte