Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
27. 4. 2013,
16.34

Osveženo pred

7 let, 12 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3

Natisni članek

ZDA nasilje streljanje

Sobota, 27. 4. 2013, 16.34

7 let, 12 mesecev

V ZDA starši množično kupujejo neprebojne uniforme za otroke

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 3
V ZDA strelski obračuni na izobraževalnih ustanovah niso redkost, zato so se nekateri prestrašeni starši odločili, da bodo svoje otroke poskušali obvarovati.

Čeprav se predsednik ZDA Barack Obama zavzema za uvedbo strožjega orožarskega zakona, pa takšnega mnenja ni kongres, ki ni podprl predloga za strožji nadzor nad orožjem. Starši pa v strahu za življenje svojih otrok kupujejo vse od neprebojnih uniform do ščitov, ki jih nosijo s sabo v učilnico, piše Russia Today.

Trgovina Elite Sterling Security iz Denverja je v zadnjem času prodala več kot 300 nahrbtnikov, narejenih iz materiala, ki zadrži devetmilimeterski naboj. Za izdelke, ki jih prodaja trgovina, se sicer zanima več kot dva tisoč družin, hkrati pa se trgovina dogovarja za dobavo neprebojnih jopičev z več deset šolami v Koloradu. Direktor podjetja A. J. Zabadne je povedal, da so njihovi izdelki preventivne narave. "Mi jih vidimo kot rešilne jopiče, ki jih najdemo na ladjah ali letalih, če gre kaj narobe," je za Russia Today povedal Zabadne. "To ni nič drugače kot varnostni pas v avtomobilu," je še povedal.

Povpraševanje po neprebojnih izdelkih vse večje Takšna oblačila pa niso nova, saj so na tržišču že kar nekaj časa, vendar pa bi lahko strelski obračuni, ki so v ZDA vse pogostejši, omogočili večje povpraševanje po takšnih izdelkih. V Kolumbiji podjetje Miguela Caballera neprebojna oblačila proizvaja že vse od devetdesetih let prejšnjega stoletja, ko je bila varnost ljudi veliko bolj ogrožena, kot je danes. Caballero se je najprej osredotočil na trg v Mexico Cityju in Sao Paulu v Braziliji, zdaj pa se spogleduje z vstopom na ameriški trg.

Caballero je potrdil, da o tem razmišljajo zaradi večjega nasilja v ameriških šolah. "Tako bi jim na primer lahko učiteljica povedala, naj si nadenejo jopiče, če bi se zgodil kakšen incident. Tako kot če ste na čolnu in bi si nadeli rešilni jopič," je za Russia Today povedal Caballero.

V marylandski šoli so se opremili z neprebojnimi ščiti Nekatere podrobne ukrepe pa je sprejela osnovna šola v Marylandu, ki je naročila več kot 80 neprebojnih ščitov v obliki tabel. Ravnatelj Barry Tull je povedal, da so se za ta korak odločili predvsem zato, da bi imeli učitelji kakšno orodje, če bi se kaj takšnega zgodilo. "Pri nas so se oglasili tudi nekdanji pripadniki tajne službe, ki so nam pokazali, kako jih moramo uporabljati. Pokazali so nam, kako jih moramo držati, da nas bodo zaščitili," je povedal Tull.

Podjetja, kot so Hardwire, ki je neprebojne ščite prodalo šolam v Severni Dakoti, Pensilvaniji in Kaliforniji, bodo z naraščanjem nasilja v ameriških šolah lahko prodali še več takšne zaščitne opreme.

Ne spreglejte