Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2018,
10.02

Osveženo pred

5 let, 9 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03

Natisni članek

Donald Trump migranti otroci družina

Petek, 27. 7. 2018, 10.02

5 let, 9 mesecev

V ZDA staršem še vedno niso vrnili okoli 700 otrok

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,03
ZDA Mehika otroci | Foto Reuters

Foto: Reuters

V ZDA se je v četrtek popoldan iztekel sodno določeni rok za združitev priseljencev z njihovimi otroci, ki jim jih je vlada predsednika ZDA Donalda Trumpa odvzela na meji z Mehiko. Vlada je uspela do roka vrniti staršem ali zakonitim skrbnikom le 1800 od 2500 otrok.

Po poročilih vlade so do četrtka staršem v centrih za pridržanje carinske in obmejne službe vrnili 1442 otrok, starejših od petih let, 378 otrok so združili s starši na drugih lokacijah ali predali drugim zakonitim skrbnikom, okoli 700 jih še niso vrnili. Od tega 431 otrok, katerih starše so že izgnali iz ZDA. Te otroke naj bi z letali prepeljali v Gvatemalo, Honduras in Salvador.

migranti Texas otroci
Novice Migrantski starši iščejo svoje otroke, med njimi so tudi dojenčki

Vlada prav tako poroča, da 120 staršev ni želelo otrok nazaj, 67 staršem pa jih niso vrnili, ker so jih opredelili kot kriminalce in iz drugih resnih razlogov.

Predstavniki vlade oziroma ministrstva za domovinsko varnost bodo še danes poročali zveznemu sodniku v San Diegu Dani Sabrawu, ki jim je v začetku mesece podal dva roka. V dveh tednih so morali vrniti staršem otroke, mlajše od petih let, do četrtka pa še vse stare od pet do 17 let.

Rok za združitev 58 družin z otroki, mlajšimi od pet let, je vlada zamudila za dva dni, ampak sodnik ji je pogledal skozi prste, ker je ugotovil, da so se resno spravili na delo. Kaj bo storil danes glede 700 otrok, ki še niso nazaj pri starših, je odprto vprašanje.

ZDA Mehika otroci | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sodnik o sankcijah doslej ni govoril, prav tako jih niso zahtevali pravniki Ameriške zveze za državljanske svoboščine (ACLU), ki zastopajo imigrante pred sodiščem. ACLU pomaga tudi priseljencem, ki so jih že izgnali iz ZDA brez njihovih otrok, v njihovih državah, kot so Gvatemala, Salvador, Nikaragva in podobne.

Otrokom in staršem pomagajo tudi ameriške verske in druge dobrodelne organizacije, ki jim nudijo hrano in plačujejo za vozovnice otrok na poti v centre v Teksas, Arizono in Novo Mehiko, kjer jih čakajo starši.

Mlajši otroci staršev niso prepoznali

Zgodbe so tragične, saj mlajši otroci v nekaterih primerih starše po dveh mesecih niso niti prepoznali, drugi so nanje jezni, ker menijo, da so jih zapustili, tretji pa imajo nočne more in se staršev držijo kot klopi, da jim spet ne izginejo.

Vse te človeške tragedije se dogajajo, ker so se člani Trumpove administracije domislili, da se bodo proti nezakonitem priseljevanju borili tako, da bodo starše zapirali, jih obravnavali kot kriminalce in jim odvzeli otroke, čeprav je večina na mejnih prehodih vložila prošnjo za azil.

ZDA Mehika otroci | Foto: Reuters Foto: Reuters

Sodnik je vladno politiko označil za zaletavo in premalo premišljeno, saj so otroke jemali staršem brez sistema za njihovo spremljanje in vračanje. Pravosodni minister ZDA Jeff Sessions je takšno politiko zagovarjal s sklicevanjem na krščansko sveto pismo.

Trump krivdo prelaga na demokrate

Trump je krivdo valil na opozicijske demokrate, ki naj bi mu naprtili zakon, ki določa odvzemanje otrok staršem in podobne izmišljotine, ki jih je bilo konec po ogorčenih kritikah v ZDA in celega sveta. Trump je popustil in podpisal prepoved ločevanja družin. Dokler ni prekipelo sodniku Sabrawu, se državna birokracija ZDA ni premaknila, da bi sama od sebe poskušala popraviti stanje.

"Vlada ni spoštovala roka. Edini rok, ki so ga izpolnili. je tisti, ki so ga sami določili. Vlada se ne more hvaliti z opravljenim delom, ker gre za popravilo katastrofe, ki jo je sama po nepotrebnem povzročila," je dejal odvetnik ACLU Lee Gelernt. Dodal je, da vlada trdi, da je izpolnila rok s prevaro. Samovoljno je določila, katere družine je možno spet združiti, da bo statistika ustrezna.

ZDA Mehika otroci | Foto: Reuters Foto: Reuters

Zaradi pritiska zveznega kongresa je generalni inšpektor ministrstva za domovinsko varnost sprožil notranjo preiskavo politike ločevanja otrok od staršev, vključno s preiskavo razmer v objektih, kamor so jih zaprli. Podobe otrok, ki v kletkah jokajo za starši, še vedno povzročajo ogorčenje po ZDA in proteste.

Ministrica za domovinsko varnost ZDA Kirstjen Nielsen je v sredo kongresnikom za zaprtimi vrati zagotovila, da so na dobri poti, da otroke vrnejo staršem, nakar so ji kongresniki glede na poročanje ameriških medijev dejali, "naj ne mlati prazne slame" in raje poskrbi, da se bo to res zgodilo.

Melania Trump
Trendi Melania za obisk migrantskih otrok izbrala neprimerno jakno
ZDA otroci
Novice V ZDA z migrantskimi starši združili 522 otrok
Ne spreglejte