Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
15. 7. 2011,
11.48

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

ZDA novinarji

Petek, 15. 7. 2011, 11.48

8 let

V ZDA preiskujejo Murdochove novinarje

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
Ameriški pravosodni minister Eric Holder je potrdil, da v ZDA poteka preliminarna preiskava o obtožbah glede domnevnega vdiranja v telefone žrtev terorističnih napadov 11. septembra 2001.

Za vdiranje v telefone naj bi bili odgovorni novinarji medijev, ki so v lasti Ruperta Murdocha. V Avstraliji o podobni preiskavi zaenkrat ne razmišljajo. Holder, ki se mudi na obisku v Sydneyju, je potrdil, da preiskava ameriškega zveznega preiskovalnega urada FBI poteka, a je v začetni fazi in še ni uradna. Podrobnosti ni želel razkriti.

K preiskavi pozvali kongresniki in senatorji

Da je FBI sprožil preiskavo o morebitnem vdiranju v telefone in elektronska sporočila žrtev terorističnih napadov 11. septembra, so sicer v četrtek najprej poročali ameriški mediji.

Do odločitve o preiskavi v ZDA prihaja, potem ko je skupina vidnih ameriških kongresnikov in senatorjev direktorja FBI Roberta Muellerja pozvala, naj sproži preiskavo o obtožbah na račun Murdochovega medijskega imperija News Corporation, ki ima tudi v ZDA - podobno kot v Veliki Britaniji in Avstraliji - v lasti več medijev.

Avstralija zaupa sistemu nadzora medijev V Veliki Britaniji, kjer je škandal z vdiranjem v telefone s strani Murdochovih novinarjev najprej izbruhnil, preiskave medtem že potekajo, drugače pa je v Avstraliji, kjer niti vlada niti opozicija zaenkrat ne vidita potrebe po tem, saj zaupata v obstoječi sistem nadzora medijev.

Samoregulacija medijev

"Mislim, da v avstralskih medijih ne prihaja do težav, kakršnim smo priča v Veliki Britaniji," je menil vodja opozicijskih laburistov Tony Abbott, ki se je tako odzval na poziv vodje avstralskih Zelenih Boba Browna o uvedbi neodvisne preiskave glede obtožb na račun novinarjev sedaj že nekdanjega britanskega tabloida News of the World.

Od Brownovih zahtev se je distanciral tudi namestnik avstralske premierke Wayne Swan, ki, kot je dejal, zagovarja samoregulacijo medijev. Avstralski pravosodni minister Robert McClelland pa je poudaril, da v Avstraliji ne razmišljajo o reguliranju medijev s strani vlade.

Ne spreglejte