Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
17. 11. 2017,
7.16

Osveženo pred

6 let, 5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

3

Natisni članek

mafija Salvatore Riina

Petek, 17. 11. 2017, 7.16

6 let, 5 mesecev

V zaporu umrl sloviti "šef vseh šefov" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,18

3

Salvatore Riina, mafijec, mafija | Foto Reuters

Foto: Reuters

Razvpiti sicilijanski mafijski šef Salvatore "Toto" Riina je po poročanju italijanskih medijev davi umrl v zaporu.

Eden najzloglasnejših botrov sicilijanske mafije je bil zaradi raka v zadnjem času v komi. Italijansko ministrstvo je v četrtek njegovi družini dovolilo, da ga je obiskala in se od njega poslovila.

87-letni Riina, ki je bil leta 1993 obsojen na 26 dosmrtnih kazni, naj bi naročil več kot 150 umorov, med drugim leta 1992 med svojo "vojno proti državi" umora znanih italijanskih protimafijskih tožilcev Giovannija Falcona in Paola Borsellina, kar je sprožilo javni upor proti mafiji in privedlo do aretacij številnih mafijcev.

Riina se je rodil v revni hiši v mestu Corleone (slovitem tudi zaradi filma Boter, v katerem je bil glavni protagonist prav tako iz tega mesteca in si je tudi nadel priimek Corleone), pri 19 letih pa je v imenu mafije zagrešil prvi umor in se tako pridružil razvpiti organizaciji. 

Video: Mafija v Italiji

Video: Planet TV


Zver ni motilo, če so umirali nedolžni

Na mestu vodilnega sicilijanskega mafijca je nasledil Luciana Leggio v začetku 80. let prejšnjega stoletja. Veljal je za "šefa vseh šefov" in je bil strah in trepet na Siciliji. Zaradi okrutnosti je dobil vzdevek Zver.

Njegov najljubši poklicni morilec Giovanni Brusca je ocenil, da je po naročilu Riina ubil med sto in 200 ljudi. Riina je v nasprotju s tradicionalno mafijsko zapovedjo zagovarjal tudi ubijanje žensk in otrok, ni pa ga motilo niti, če so umirali nedolžni ljudje. Med njegovimi žrtvami je bil tudi 13-letnik, ki so ga ugrabili, da njegov oče ne bi razkril informacij o mafiji. Najstnika so zadavili, njegovo truplo pa raztopili v kislini.

Riina se je skoraj četrt stoletja skrival pred roko pravice, ves ta čas pa je živel na Siciliji. Zaporne kazni je prestajal v strogo varovanem zaporu v Parmi, kjer je bil pod stalnim videonadzorom.

V zaporu je tudi njegov najstarejši sin Giovanni, mlajši sin Giuseppe pa je lani razburil italijansko javnost, potem ko je za javno televizijo RAI dal intervju, v katerem je predstavljal svojo knjigo, posvečeno očetu.

"Pokončen človek, ki spoštuje družino"

Zaradi intervjuja, v katerem je Giuseppe razkril, da je imel srečno otroštvo, očeta pa opisal kot "pokončnega človeka, ki spoštuje družino in tradicionalne vrednote", so se morali producenti RAI-ja zglasiti pred protimafijskim parlamentarnim odborom.

"Ne zanima me, če so Riinove roke božale njegove otroke. To so iste roke, prekrite s krvjo nedolžnih," je tedaj zapisal nekdnaji glavni protimafijski tožilec Pietro Grasso.

Ne spreglejte