SiolNET. Novice Svet
3,03

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Venezueli velik porast smrti dojenčkov ter nosečnic in porodnic

3,03

termometer

 | Foto: STA
Foto: STA

V Venezueli, ki jo zaradi gospodarske in politične krize pesti pomanjkanje hrane in zdravil, se je lani število smrti dojenčkov v primerjavi z letom prej povečalo za skoraj 30 odstotkov. Za skoraj 66 odstotkov se je povečalo tudi število žensk, ki so umrle med nosečnostjo ali 42 dni po porodu, je v sredo sporočilo venezuelsko ministrstvo za zdravje.

V Venezueli, ki jo je predsednik Nicolas Maduro, podobno kot njegov predhodnik Hugo Chavez, želel spremeniti v socialistični raj, je lani umrlo 11.466 otrok, mlajših od enega leta. Leto poprej so zabeležili 8.812 tovrstnih smrtnih primerov. Med vzroki za smrt dojenčkov so sepsa, pljučnica, prezgodnje rojstvo in dihalne težave. Zabeležili so tudi 756 smrtnih primerov nosečnic in porodnic, na spletni strani povzema britanski The Guardian.

V državi so lani zabeležili tudi skokovit porast primerov malarije, in sicer več kot 240 tisoč, kar je za 76 odstotkov več kot leto prej. Povečalo se je tudi število primerov davice in okužb z virusom zika. Statistične podatke so v Venezueli objavili po skoraj dveh letih premora.

Na voljo imajo le tri odstotke potrebnih zdravil in opreme

Socialistična Venezuela se je po padcu cen surove nafte, ki je njen glavni izvozni adut, znašla v gospodarski krizi, posledično pa še v politični. Po navedbah venezuelske zdravstvene zveze imajo bolnišnice po državi trenutno na voljo samo tri odstotke zdravil in opreme, ki je potrebna za njihovo normalno delovanje.

Opozicija krivdo za slabe razmere v državi pripisuje predsedniku Nicolasu Maduru, proti kateremu že več tednov potekajo protesti. Do zdaj so ti zahtevali najmanj 39 smrtnih žrtev.

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

delitve: 26
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin