Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
12. 5. 2014,
14.21

Osveženo pred

4 mesece, 1 teden

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

milijarderji bogataši

Ponedeljek, 12. 5. 2014, 14.21

4 mesece, 1 teden

V Veliki Britaniji prvič več kot sto milijarderjev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Velika Britanija je na prvem mestu v svetu po številu milijarderjev, prvič pa je njihovo število preseglo magičnih sto. Največ milijarderjev sicer živi v Londonu.

Indijca prehitela ruskega magnata Na lestvici najbogatejših sta na prvem mestu brata Sri in Gopi Hinduja, lastnika konglomerata Hinduja Group, ki se ukvarja z avtomobilsko in naftno industrijo, nepremičninami, mediji in bančništvom. Pod palcem imata 11,9 milijarde funtov (14,6 milijarde evrov), v primerjavi z lani pa sta svoje bogastvo povečala za 1,3 milijarde funtov. Na prvem mestu sta prehitela ruskega magnata Ališerja Usmanova, lastnika podjetja Metalloinvest, ki proizvaja železovo rudo, in lastnika londonskega premierligaša Arsenal, piše Sunday Times.

Med "izvornimi" Britanci je še naprej najbogatejši vojvoda Westminstrski z bogastvom, vrednim 8,5 milijarde funtov, ki pa na lestvici zaseda šele 10. mesto.

Rast bogastva kljub gospodarski krizi V Veliki Britaniji živijo 104 milijarderji, katerih bogastvo ocenjujejo na 301 milijardo funtov. Od lani se je število milijarderjev povečalo za 16, njihovo skupno bogastvo pa za 56 milijard funtov (od 245 milijard leta 2013). V Londonu živi 72 milijarderjev, kar je največ med vsemi mesti na svetu, na drugem mestu pa je Moskva z 48 milijarderji.

Da bi danes nekdo prišel na seznam petdesetih najbogatejših ljudi, je treba imeti vsaj 1,7 milijarde funtov premoženja. Še pred desetimi leti je bilo za to dovolj 700 milijonov funtov.

Vzpon novincev Med prvimi petindvajsetimi bogataši so se pojavili trije novinci, najvišje med njimi pa Carrie in Francois Perrodo, lastnika angleško-francoskega plinskega in naftnega podjetja Perenco, katerih bogastvo je ocenjeno na nekaj več kot šest milijard funtov.

V prvi četrtini lestvice najbogatejših "Britancev" je še nekaj medijsko bolj znanih imen, na primer Roman Abramovič, lastnik nogometnega kluba Chelsea (9. mesto), Mike Ashley, lastnika verige trgovin s športno opremo Sports Direct (23. mesto), in ustanovitelj podjetja Virgin Richard Branson (24. mesto).

Ne spreglejte