Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sobota,
30. 3. 2024,
10.20

Osveženo pred

1 mesec

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73

Natisni članek

oskrba elektrika napad vojna Rusija Ukrajina

Sobota, 30. 3. 2024, 10.20

1 mesec

V več ukrajinskih regijah prekinili oskrbo z elektriko

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,73
Ukrajina | Ukrajinska zračna obramba je sestrelila devet od 12 brezpilotnih letal tipa šahed, s katerimi je Rusija ponoči napadla več območij v državi. | Foto Reuters

Ukrajinska zračna obramba je sestrelila devet od 12 brezpilotnih letal tipa šahed, s katerimi je Rusija ponoči napadla več območij v državi.

Foto: Reuters

Ukrajina je bila v petek v več regijah prisiljena prekiniti dobavo električne energije, potem ko so bile v obsežnih ruskih napadih z raketami in droni v noči na petek poškodovane tri termoelektrarne. Moskva je napade na več ukrajinskih regij izvedla tudi v noči na soboto.

Ukrajinska zračna obramba je na omrežju Telegram sporočila, da je sestrelila devet od 12 brezpilotnih letal tipa šahed, s katerimi je Rusija ponoči napadla več območij v državi, tudi regijo Doneck. Alarmi so se med drugim oglasili tudi v regijah Odesa, Herson in Dnipropetrovsk, poroča poljska tiskovna agencija PAP.

Po podatkih ukrajinskega notranjega ministrstva je bilo v petek v ruskih zračnih napadih ranjenih šest ljudi, od tega pet v Odesi na jugu države, ko so ostanki sestreljenih raket padli na ulice in poslopja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zelenski opozoril na okrepitev napadov na energetski sektor

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je v petek zvečer znova pozval mednarodno skupnost k pomoči Kijevu pri protizračni obrambi in opozoril na okrepitev ruskih napadov na ukrajinski energetski sektor v zadnjih tednih.

Ukrajinski dobavitelj energije DTEK je v petek sporočil, da so v ruskih napadih veliko škodo utrpele tri termoelektrarne, vendar so škodo že odpravili. Ni pa navedel njihove lokacije.

Nacionalni operater Ukrenergo je medtem sporočil, da je bil zaradi pomanjkanja električne energije po množičnem ruskem napadu prisiljen do večera izvesti izredne prekinitve dobave električne energije v regijah Dnipropetrovsk, Zaporožje in Kirovograd. V mestih Harkov in Krivoj Rog medtem že veljajo omejitve zaradi prejšnjih bombnih napadov.

Ukrajinsko ministrstvo za energijo je nato v petek zvečer sporočilo, da so dobavo elektrike prekinili v skupno sedmih regijah, Ukrajince pa prosilo za razumevanje.

Ukrajina, vojaki
Novice Nemški strokovnjaki: Članice Nata svoje vojake lahko napotijo v Ukrajino
Ruski vojaki
Novice V Rusiji se začenja vpoklic nabornikov: bojijo se, da bodo morali na fronto
John Marshall Callahan
Novice Ameriški profesor se je odzval na besede Slavoja Žižka
Ne spreglejte