SiolNET. Novice Svet
4

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Vatikanu se spominjajo svetnikov in pokojnih, čarovnic pa ne

4

termometer

Vatikan in katoliška Cerkev 1. novembra praznujeta dan svetnikov, vstalih od mrtvih. Noč čarovnic pa je "globoko protikrščansko praznovanje".

Zadnji oktobrski dan, ki ga kot dan reformacije praznujejo le v Sloveniji, Čilu in nekaterih nemških zveznih deželah, je po svetu bolj poznan po ameriški noči čarovnic (Halloween). V Vatikanu, kjer ne praznujejo ne enega ne drugega, ampak 1. (vsi sveti) in 2. november (spomin na rajne), pa je papež Frančišek zadnjega oktobra presenetil z obiskom groba papeža Janeza Pavla II. v vatikanski baziliki.

Pomanjkanje ljubezni Skupaj z množico Poljakov se je z mašo spomnil na obletnico njegovega mašniškega posvečenja, ki je bilo 1. novembra 1946 v Krakovu. Govoril je o Jezusovih besedah: "Jeruzalem, Jeruzalem, ki moriš preroke in kamnaš tiste, ki so k tebi poslani." Rekel je, da se ljudje ne prepustijo božji ljubezni, čeprav bi tako našli moč za premagovanje težav.

Vsi svetniki Papež je na veliki katoliški praznik, dan vseh svetih, spomnil že v sredo med splošno avdienco. Vsi sveti niso samo uradno razglašeni svetniki, ampak vsi, ki so bili krščeni in verjamejo v Kristusa. "Kot kristjani moramo biti veseli, da imamo v nebesih mnogo bratov in sester, ki Jezusa prosijo za nas," je rimski škof pojasnil pomen praznika vseh svetih.

Opozoril je tudi, da se morajo kristjani izogibati lagodnim držam, kajti krščansko upanje je biti usidran na obali onstranstva: "Smo usidrani na obali tistega oddaljenega oceana ali smo usidrani v umetni laguni, ki smo jo sami ustvarili s svojimi pravili, vedenjem, urniki, klerikalizmi, cerkvenimi in necerkvenimi držami?"

Noč čarovnic se spogleduje s satanizmom O noči čarovnic pa je letos zelo odločno spregovoril poljski nadškof iz Lodza Marek Jedraszewski: "Gre za globoko protikrščansko praznovanje." Starši in učitelji bi morali mlade zaščititi pred podobami nasilja in groze, posebej ker se številne navezujejo na satanizem. Ker gre za poganske predkrščanske navade, povezane z žrtvovanjem dojenčkov, je poljski nadškof prepričan, da je za kristjane bolje, da noči čarovnic ne praznujejo, pa čeprav gre samo za zabavo.

Novembra prihaja novi tajnik Že v prvih novembrskih dneh pa bo v večno mesto končno prispel novi vatikanski državni tajnik Pietro Parolin. Opomogel si je namreč od operacije in medijem je dal prvi krajši intervju. Državni tajnik ali nekakšen vatikanski "premier" je okreval v severnoitalijanski deželi Veneto. Na to mesto so ga imenovali konec avgusta, a pred primopredajo sredi oktobra je moral še na operacijo v Padovo. Povedal je, da je bilo njegovo ime za številne veliko presenečenje, a da bo funkcijo papeževega namestnika opravljal v "Frančiškovem slogu".

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin