Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
25. 12. 2013,
17.17

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1

Natisni članek

Ukrajina napad novinarka

Sreda, 25. 12. 2013, 17.17

8 let

V Ukrajini pretepli ugledno novinarko, ki je preiskovala premoženje elit

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 1
V okolici Kijeva so neznanci v noči na danes pretepli ugledno novinarko Tetjano Čornovil, ki je med drugim kritično pisala o ukrajinskem predsedniku Viktorju Janukoviču.

Čornovilova je redno raziskovala in pisala o korupciji, sodelovala pa je tudi na proevropskih protestih.

Novinarka, ki piše za časnik Ukrajinska Pravda, je z avtomobilom zapuščala Kijev, ko je opazila, da ji sledijo. "Voznik sumljivega avtomobila jo je začel riniti na stran. Ko se je ustavila, je nekaj moških zlomilo zadnje vetrobransko steklo, jo potegnilo iz avtomobila in jo začelo pretepati," je v izjavi zapisala policija in dodala, da so jo na koncu vrgli v jarek, kjer so jo našli malo po polnoči.

Znana po raziskovanju korupcije Čornovilova je dejala, da je šlo za "vsaj dva napadalca". "Udarjali so me po glavi, rekli niso ničesar, samo udarjali so," je v videu, objavljenem na spletni strani Ukrajinske pravde, dejala 34-letna novinarka.

Čornovilova je utrpela pretres možganov, ima pa tudi več modric in zlomljen nos, poroča omenjeni časnik.

Do napada na novinarko, ki je znana po raziskovanju korupcije, je sicer prišlo le nekaj ur po objavi njenega članka o premoženju najvišjih državnih uslužbencev.

Predsednik ostro obsodil napad Janukovič je napad ostro obsodil, notranjemu ministru Vitaliju Zaharčenku pa naročil, da najde storilce. Policija je že sporočila, da incident preiskujejo njeni najbolj izkušeni preiskovalci.

Pred notranjim ministrstvom se je zaradi napada danes zbralo nekaj sto protestnikov in zahtevalo Zaharčenkov odstop. Nekateri med njimi so nosili sliko pretepene novinarke.

Timošenkova pozvala k vzpostavitvi začasne vlade in nove volilne komisije Opozicija je obsodila napad, med drugim tudi zaprta bivša premierka Julija Timošenko in vodja opozicije Vitalij Kličko. Timošenkova je ob tem pozvala k protestom pred rezidenco Janukoviča ter k vzpostavitvi začasne vlade in nove volilne komisije.

Napad je obsodilo tudi ameriško veleposlaništvo v Kijevu in izrazilo zaskrbljenost, prav tako Organizacija za varnost in sodelovanje v Evropi, ki je pozvala oblasti k okrepitvi varnosti za novinarje.

Ne spreglejte