Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Ponedeljek,
27. 11. 2023,
8.18

Osveženo pred

5 mesecev

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

Natisni članek

sneg neurje Ukrajina

Ponedeljek, 27. 11. 2023, 8.18

5 mesecev

642. DAN VOJNE V UKRAJINI

"To je velika zmaga za Ukrajino" #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Yellow 5,91

Po besedah generalnega sekretarja Nata Jensa Stoltenberga je Ukrajina doslej ponovno osvojila že 50 odstotkov ozemlja, ki ga je sprva zavzela Rusija. "To je velika zmaga za Ukrajino," je dejal in ocenil, da je Rusija na drugi strani vse šibkejša, tako politično kot tudi gospodarsko in vojaško.

Dnevni pregled najpomembnejših dogodkov: 

13.00 V Ukrajini divja snežno neurje 
14.56 Stoltenberg: Ukrajina ruskim silam prizadejala hude izgube

14.56 Stoltenberg: Ukrajina ruskim silam prizadejala hude izgube

Čeprav se frontna črta ni premaknila, je Ukrajina ruskim silam prizadejala hude izgube, je danes v Bruslju izjavil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg. Prvi mož zavezništva je to izjavil po tem, ko je vrhovni general ukrajinske vojske zatrdil, da se je vojna z Rusijo znašla na mrtvi točki, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

"Seveda si želimo, da bi osvobodili čim več ozemlja, in to čim hitreje, a čeprav se frontna črta ni premaknila, so Ukrajinci ruskim napadalcem uspeli povzročiti velike izgube," je na novinarski konferenci pred zasedanjem zunanjih ministrov Nata dejal Stoltenberg.

Po njegovem mnenju je treba razlikovati med tem, da se frontna črta ne premika, in tem, da so boji kljub temu zelo hudi. "Vidimo veliko število žrtev in nekaj najintenzivnejših spopadov (...) je dejansko potekalo v zadnjih tednih in nekaj mesecih," je poudaril.

Po njegovih besedah je Ukrajina doslej ponovno osvojila že 50 odstotkov ozemlja, ki ga je sprva zavzela Rusija. "To je velika zmaga za Ukrajino," je dejal in ocenil, da je Rusija na drugi strani vse šibkejša, tako politično kot tudi gospodarsko in vojaško.

Kot je še dejal prvi mož obrambne zveze, podpora Zahoda Kijevu ne usiha, saj je njegova naloga, da Ukrajini omogoči osvoboditev čim več ozemlja in jo spravi v "najboljši možni položaj" za pogajanja z Rusijo, če oziroma ko bo do njih prišlo. Kljub temu se mora Kijev sam odločiti, kateri so "sprejemljivi načini za končanje te vojne".

Po besedah Stoltenberga bodo tudi zunanji ministri Nata na zasedanju razpravljali o nadaljnji podpori Ukrajini. "V našem varnostnem interesu je, da [ruski] predsednik [Vladimir] Putin ne zmaga v tej vojni," je vnovič poudaril.

13.00 V Ukrajini divja snežno neurje 

"Skupno je od omrežja odrezanih 2.019 naselij v 16 regijah," je sporočilo notranje ministrstvo Ukrajine, ki jo je zajelo neurje z močnim vetrom, snegom in dežjem. Po navedbah oblasti v Odesi na jugu države so morale pristojne službe zaradi snega tam pomoč nuditi 1.624 ljudem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Zaradi neurja je na Krimu umrl en človek, so danes sporočile tamkajšnje proruske oblasti. Škoda na polotoku, ki ga od leta 2014 zaseda Rusija, naj bi bila velika, približno pol milijona ljudi pa naj bi bilo brez elektrike, poroča srbska tiskovna agencija Tanjug.

V obmorskem mestu Sevastopol so bili v ujmi poškodovani trije ljudje. Ob tem je bilo podrtih na stotine dreves in poškodovanih na desetine avtomobilov. V poplavljenem mestu Jevpatorija je bilo medtem poškodovanih sedem ljudi, okoli 300 pa so jih evakuirali. Na polotoku je po odločitvi oblasti danes dela prost dan.

V Odesi so iz snega izkopali 145 avtomobilov, šest avtobusov in pet reševalnih vozil. Snežne nevihte so povzročile tudi zasilno zaustavitev večjih toplarn. "Ko bo ponovno vzpostavljena stabilna oskrba z električno energijo, se bo proces ogrevanja takoj nadaljeval," je na svojem profilu na Facebooku zapisalo eno od lokalnih komunalnih podjetij. 

Za več delov Ukrajine sicer velja opozorilo o hudih vremenskih razmerah s sunki vetra do 30 metrov na sekundo. Napovedano je tudi močno sneženje, žled in snežni zameti. Slabo vreme je Ukrajino zajelo isti konec tedna, ko je Rusija državo napadla s 75 brezpilotnimi letali. Ukrajinske zračne sile so sporočile, da so jih sestrelile 74.

Posledice neurja v Ukrajini:

Fotogalerija
1 / 17
Snežno neurje v Bolgariji
Novice Zaradi snežnega neurja številni ostali brez elektrike, najhuje je v Bolgariji #video
Kijev, napad, droni, eksplozije, Ukrajina
Novice Ukrajinske sile Rusijo napadle z 20 droni
Kijev, napad, droni
Novice To je bil doslej največji napad z droni na ukrajinsko prestolnico
Ne spreglejte