Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
22. 1. 2016,
19.27

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0

Natisni članek

Tunizija

Petek, 22. 1. 2016, 19.27

8 let

V Tuniziji najhujši socialni nemiri od arabske pomladi (foto)

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0
Tunizijo pretresajo najhujši socialni nemiri od začetka arabske pomladi pred petimi leti. V noči na danes so v več predelih države izbruhnili nasilni protesti proti slabim gospodarskim razmeram.

S tunizijskega notranjega ministrstva so sporočili, da so protestniki napadali policiste in tudi zažigali vozila varnostnih sil. Po poročanju tamkajšnjih medijev so v neki revni četrti Tunisa izropali več trgovin in dve banki.

Protesti proti slabim gospodarskim in socialnim razmeram ter visoki brezposelnosti so se začeli prejšnji konec tedna v provinci Kasserine na zahodu Tunizije. V tamkajšnjih spopadih med demonstranti in policijo je bil v sredo zvečer tudi ubit en policist, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Uvedli policijsko uro Zaradi nasilnih protestov so tunizijske oblasti danes razglasile policijsko uro, ki bo veljala po vsej državi. "V luči napadov na javno in zasebno lastnino ter glede na to, da nadaljevanje teh dejanj predstavlja grožnjo varnosti državljanov, je bila sprejeta odločitev o razglasitvi policijske ure po Tuniziji od 20. do 5. ure," so po poročanju francoske tiskovne agencije AFP sporočili s tunizijskega notranjega ministrstva.

Ob tem so dodali, da bodo kršitelji policijske ure kaznovani. Izjeme sicer veljajo za nujne medicinske primere in tiste, ki delajo ponoči.

Tunizijski premier Habib Essid je popoldne zatrdil, da so protesti sedaj že pod nadzorom. "Situacija je mirna in je pod nadzorom," je Essid dejal po srečanju s francoskim predsednikom Francoisom Hollandom v Parizu. Francija pa je danes napovedala milijardo evrov pomoči Tuniziji v naslednjih petih letih v okviru gospodarskega podpornega paketa. "Pomemben del načrta je pomoč revnim regijam in mladim, poudarek pa je na zaposlovanju," so sporočili iz Hollandovega urada.

Ne spreglejte