Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Tina Vovk

Sreda,
23. 4. 2014,
8.35

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2

Natisni članek

trajekt

Sreda, 23. 4. 2014, 8.35

8 let

V trajektu ni bilo zraka, upanja ni več

Tina Vovk

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 2
Južnokorejski potapljači v potopljenem trajektu trupla nesrečnih potnikov iščejo v skoraj popolni temi. Iz trajekta so do zdaj potegnili 156 trupel, 146 ljudi še pogrešajo.

Potapljači, ki trupla iščejo v temi in hladni vodi, bodo morali v iskanju preostalih trupel podirati stene kabin, da bi prišli do njih. V restavraciji, velikem odprtem prostoru, so hitro našli trupla, v kabinah pa bo njihovo delo, ki že tako poteka v temi, še dodatno oteženo.

Večino trupel so našli na tretjem in četrtem nadstropju trajekta, kjer so se po nesreči potniki zbrali. Večina od 476 potnikov na krovu trajekta, ki je potonil med plovbo med krajem Incheon blizu Seula in otokom Jeju, so bili dijaki na šolskem izletu.

Upanja, da bi še koga našli živega ni več. Potapljači so, ko s prišli do tretjega in četrtega nadstropja ugotovili, da tam ni bilo nobenega zraka. Po nesreči so upali, da je v ladji ostal ujet tudi zrak, kar bi teoretično lahko kakšnemu od potnikov omogočilo preživetje.

Reševalci si prizadevajo predvsem identificirati žrtve. V pristanišču blizu kraja nesreče se zbirajo svojci pogrešanih, ki čakajo na novice o svojih bližnjih, v bližnji športni dvorani pa so fotografije 22 žrtev, ki so jih že pokopali.

Od 29 članov posadke trajekta jih je 22 nesrečo prejšnjo sredo preživelo. Oblasti so jih med preiskavo 11 aretirale ali pridržale zaradi suma, da so zapustili ladjo in potnike.

Preiskava v več podjetjih Preiskovalci so medtem obiskali več podjetij, povezanih z ladijsko družbo Chonghaejin Marine Company, ki je lastnica ponesrečenega trajekta. Šlo naj bi za preiskave zaradi korupcije v upravi podjetja.

Nekateri člani posadke pomagali potnikom Vzrok nesreče je še vedno neznan. V času nesreče je trajekt upravljal neizkušen tretji častnik, kapitana pa ni bilo na poveljniškem mestu. Grozi mu dosmrtni zapor. Vsi člani posadke niso obtoženi napačnega ravnanja po nesreči. Nekateri naj bi potnikom dali svoje reševalne jopiče, neka ženska pa naj ne bi hotela zapustiti potapljajočega se trajekta, preden z njega ni pomagala dijakom. Pozneje so jo našli mrtvo.

Preganjajo ga podobe učencev Eden od preživelih je za BBC opisal svojo zgodbo. Voznik kamiona Eun-su Choi je povedal, da ga preganjajo podobe učencev, ki so ostali na trajektu. "Poskušali smo jih rešiti s trajekta, vendar je bilo zelo težko. V nekem trenutku smo se odločili zapustiti trajekt in zdaj mi je žal zaradi tega," je povedal in dodal, da je s trajektom potoval stokrat. Prejšnjo sredo je po zajtrku odšel na palubo, da bi si prižgal cigareto.

"Trajekt se je začel nagibati in toniti. Vse je začelo padati v morje in tedaj sem doumel, da se bliža katastrofa. Številni učenci so se plazili po restavraciji in se oprijemali, česar so se lahko," je opisal trenutke groze.

Ne spreglejte