Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
8. 8. 2012,
8.57

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Teksas smrtna kazen

Sreda, 8. 8. 2012, 8.57

8 let

V Teksasu usmrtili duševno zaostalega moškega

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Teksaško vrhovno sodišče je včeraj usmrtilo Marvina Wilsona, čeprav so njegovi odvetniki trdili, da je glede na inteligenčne teste duševno zaostal.

Marvin Wilson, ki je pred približno 20 leti ubil policijskega ovaduha Jerryja Williamsa, je bil obsojen na smrt z injekcijo. Njegovi odvetniki so trdili, da je duševno zaostal, pri tem pa so se opirali na psihološke teste, ki so pokazali, da je pri inteligenčnem testu dosegel le 61 točk, kar nakazuje na podpovprečno nizko inteligentnost. Teksaško vrhovno sodišče je pritožbo zavrnilo, saj je bil inteligenčni test opravljen leta 2004, pri tem pa niso izključili možnosti, da bi bili rezultati ponarejeni.

Eden od Wilsonovih odvetnikov Lee Kovarsky je po odločitvi sodišča, da nadaljuje postopek usmrtitve, povedal, da je izredno razočaran nad njihovo odločitvijo, hkrati pa jo označil za "nesprejemljivo, saj Teksas ne upošteva znanstvenih dokazov pri odločanju, kateri državljani, ki so duševno zaostali, niso kaznovani s smrtjo". Raven Wilsonovega izražanja in računanja pa po besedah Kovarskega ni presegla ravni osnovne šole, Wilson namreč ni znal upravljati svojih financ, plačevati računov ali obdržati službe.

S Kovarskim pa se strinja tudi klinični psiholog Simon Whitaker, ki je povedal: "Gre za kršenje pravice. Wilson je razmišljal tako kot petletni otrok. Če bi ta ubil nekoga, ga verjetno ne bi usmrtili."

Wilsona so včeraj vseeno usmrtili

Teksaško sodišče je Wilsonovo pritožbo zavrnilo le dve uri pred načrtovano usmrtitvijo, zato so Wilsona včeraj zvečer tudi usmrtili. Preden so mu vbrizgali injekcijo, se je 54-letni Wilson nasmehnil in obrnil proti svojim trem sestram in sinu, ki so spremljali njegovo usmrtitev. Večkrat jim je povedal, da jih ima rad, in jih prosil, naj v njegovem imenu objamejo njegovo mater. Le 14 minut po vbrizganju injekcije so ga razglasili za mrtvega.

Ameriško vrhovno sodišče je sicer že leta 2002 prepovedalo usmrtitev duševno zaostalih, hkrati pa prepustilo presojo, kdo je zaostal in kdo ne, vsaki zvezni državi. Teksas je ena izmed 33 zveznih držav, ki še ima smrtno kazen, ta pa ima med prebivalci več kot 70-odstotno podporo. V Teksasu so od leta 1976 do danes usmrtili 482 ljudi, sledita mu Virginia s 109 usmrtitvami in Georgia z 52 usmrtitvami.

Ne spreglejte