Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
23. 8. 2015,
12.40

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Velika Britanija Iran Teheran

Nedelja, 23. 8. 2015, 12.40

8 let

V Teheranu ponovno odprli britansko veleposlaništvo

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Britanski zunanji minister Philip Hammond je danes v Teheranu ponovno odprl britansko veleposlaništvo, potem ko so ga zaradi napada iranskih protestnikov pred štirimi leti zaprli.

Hammond se bo v okviru obiska v Teheranu sestal tudi z iranskim kolegom Džavadom Zarifom in predsednikom Hasanom Rohanijem.

"Zgodovinski dogodek v britansko-iranskih odnosih" London je diplomatske stike z Iranom prekinil konec leta 2011, potem ko so iranski islamisti vdrli na območje veleposlaništva in veleposlanikove rezidence ter obe stavbi opustošili. Danes pa je Hammond s slovesnim dvigom zastave na stavbi iz 19. stoletja ponovno odprl stavbo veleposlaništva v Teheranu, poroča britanski BBC.

Hammond je ponovno odprtje veleposlaništva označil za "zgodovinski dogodek v britansko-iranskih odnosih". Hkrati pa tudi Iran odpira svoje veleposlaništvo v Londonu.

Hammondov obisk v Teheranu je prvi obisk kakšnega britanskega zunanjega ministra v Iranu od leta 2003. Do njega pa prihaja nekaj tednov po uspešni sklenitvi dogovora Irana s šesterico velesil o njegovem spornem jedrskem programu.

"Korak k izboljšanju dvostranskih odnosov" "Ponovno odprtje naših veleposlaništev je ključni korak k izboljšanju dvostranskih odnosov. Najprej želimo predvsem zagotoviti, da bo jedrski dogovor uspel, vključno s spodbujanjem trgovanja in investicij, ko bodo sankcije odpravljene," je dejal Hammond.

"Velika Britanija in Iran pa bi morala biti pripravljena tudi na pogovore o skupnih izzivih, kot so terorizem, regionalna stabilnost, širjenje Islamske države v Siriji in Iraku, trgovina z mamili in migracije," je dodal vodja britanske diplomacije.

Britansko veleposlaništvo v Teheranu bo sicer sprva vodil odpravnik poslov Ajay Sharma, že v naslednjih mesecih pa naj bi položaj prevzel veleposlanik z vsemi pooblastili, je še napovedal Hammond, kot poroča BBC.

Ne spreglejte