Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Nedelja,
22. 10. 2023,
17.55

Osveženo pred

11 mesecev, 3 tedne

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29

Natisni članek

Natisni članek

volitve parlament Švica

Nedelja, 22. 10. 2023, 17.55

11 mesecev, 3 tedne

V Švici glede na vzporedne volitve zmagali desničarski populisti

Termometer prikazuje, kako vroč je članek.

Termometer prikaže, kako vroč je članek.

Thermometer Blue 0,29
Švica Luzern | Volilna udeležba je bila nizka, glede na vzporedne volitve je glasovalo 46 odstotkov Švicarjev. | Foto Guliverimage

Volilna udeležba je bila nizka, glede na vzporedne volitve je glasovalo 46 odstotkov Švicarjev.

Foto: Guliverimage

Na današnjih volitvah v spodnji dom švicarskega parlamenta je glede na izide vzporednih volitev zmagala desničarska populistična Švicarska ljudska stranka (SVP) z 29 odstotki glasov. Na drugem mestu so levi Socialni demokrati s 17 odstotki, na tretjem pa sredinska stranka Sredina s 15-odstotno podporo, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za poražence veljajo Zeleni, ki jih je glede na vzporedne volitve inštituta za javnomnenjske raziskave gfs.bern podprlo 9,1 odstotka volivcev, kar je 4,1 odstotne točke manj kot na prejšnjih volitvah leta 2019. Zeleno liberalno stranko (GVP) pa je podprlo 7,1 odstotka volivcev, za 0,7 odstotne točke manj kot leta 2019.

Zeleni prepričani, da je podnebje izgubilo

"Grenko spoznanje je, da je podnebje izgubilo," je za švicarsko televizijo v odzivu na izide vzporednih volitev dejala Aline Trede iz stranke Zelenih. SVP, ki je že več kot 20 let najmočnejša švicarska stranka, je v volilni kampanji uspela uveljaviti temo migracij s plakati z gesli proti priseljencem in pozivi k zaprtju švicarskih meja ter mobilizaciji vojske.

To se ji je obrestovalo, saj jo je glede na vzporedne volitve podprlo 3,4 odstotne točke volivcev več kot pred štirimi leti. "Ljudstvo je spregovorilo. Nujna je sprememba smeri," je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dejal podpredsednik SVP Marcel Dettling.

Švica kanton Freiburg
Novice Evropska država, katere prebivalstvo zaradi priseljencev najbolj narašča

Poleg 200 članov spodnjega doma parlamenta so Švicarji danes volili tudi 46 članov zgornjega doma. Morebitni drugi krog volitev za zgornji dom bo novembra, a ne v vseh kantonih na isti datum. Medtem ko spodnji dom volijo po proporcionalnem sistemu, ima v zgornjem domu vsak kanton ne glede na število prebivalcev po dva sedeža, ki se jih izbira po večinskem sistemu. Novoizvoljeni poslanci bodo 13. decembra izbrali sedem članov vlade.

Čokolade Läderach
Novice Velika švicarska čokoladna afera
Duhovnik
Novice V Švici zaradi prikrivanja spolnih zlorab preiskujejo več škofov
Švica
Novice V le nekaj dneh od 30 stopinj Celzija do zasnežene pokrajine
Ignazio Cassis in Aleksander Jevšek
Novice Švica Sloveniji namenja 16 milijonov frankov

 

Ne spreglejte