Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Petek,
27. 7. 2012,
12.01

Osveženo pred

8 let

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4

Natisni članek

Švica kajenje marihuana

Petek, 27. 7. 2012, 12.01

8 let

V Švici kajenje marihuane le prekršek

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue Green 4
Do zdaj je bila švicarska zakonodaja nedorečena, zdaj je parlament sprejel federalni zakon, ki kajenje marihuane uvršča med prekrške.

V Švici je veljalo, da je gojenje, prodaja in uživanje kanabisa kaznivo dejanje. Toda zakon iz leta 1951 je dopuščal posest manjše količine marihuane za osebno uporabo. Prav tako imajo posamezni kantoni pravico, da sprejmejo drugačno zakonodajo. Tako je veljala popolna zmeda.

Posameznik tako nikoli ni prepričan, ali je s kajenjem marihuane storil kaznivo dejanje ali ne. Odvisno pač od kantona, v katerem se nahaja. Toda letos je švicarski parlament sklenil, da kajenje marihuane ne bo več kaznivo dejanje, temveč le prekršek, ki bo uporabnika stal od 100 do 200 švicarskih frankov, če bo pri sebi imel manj kot deset gramov marihuane. In to velja za vse kantone. Tako so končno poenotili zakone.

Gojenje in prodaja marihuane pa sta še vedno kaznivo dejanje.

Toda s tako rešitvijo niso zadovoljni vsi. Desničarska stranka Švicarska ljudska stranka je nasprotovala delni dekriminalizaciji kanabisa. Z močno lobistično skupino se zavzemajo, da bi po vsej Švici veljala enotna zakonodaja, po kateri bi bilo uživanje kanabisa tudi v osebne namene kaznivo dejanje. Opozarjajo, da je tudi kanabis droga ter da so parlamentarci zanemarili varovanja mladine pred razširjenostjo drog.

Klubi gojiteljev in uporabnikov

Federalna policija pa v svojem letnem poročilu opozarja, da je trgovanje z marihuano močan biznis, ki se navezuje na trgovanje z drugimi drogami, ki ga kontrolira organiziran kriminal.

Zato organizacije, kot je Addictions Switzerland, ki skrbi za preventivo na področju uživanja alkohola in drog, predlagajo, da bi v bodoče na federalni ravni rešili tudi distribucijo marihuane. Ne zavzemajo se sicer za uvedbo coffee shopov tako kot na Nizozemskem, zdi pa se jim prav, da bi bile določene točke, kjer bi lahko kupili marihuano, policija pa bi lahko tako nadzirala njeno distribucijo. Študijski primer take prodaje kanabisa se trenutno izvaja v Zurichu in Baslu. V obeh primerih lahko kontrolirajo tudi kakovost marihuane, saj je v vse več primerih na tržišču kanabis z visoko vsebnostjo pesticidov. Podobni modeli prodaje so že uvedeni v Španiji in Belgiji. Tako imenovani Cannabis Social Clubs so kooperacije pridelovalcev in uporabnikov, ki se združujejo znotraj klubov. Vsi člani so registrirani, policija lahko nadzira proizvodnjo in uporabo, hkrati pa lahko izvaja tudi preventivne akcije med mladimi.

Ne spreglejte