Nazaj na Siol.net

TELEKOM SLOVENIJE

Sreda,
10. 2. 2021,
18.38

Osveženo pred

3 leta, 2 meseca

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

Natisni članek

Aleksandar Vučić mamila Srbija

Sreda, 10. 2. 2021, 18.38

3 leta, 2 meseca

V Srbiji prijeli 17 članov zloglasne kriminalne združbe #video

Termometer prikazuje, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Termometer prikaže, kako vroč je članek. Skupni seštevek je kombinacija števila klikov in komentarjev.

Thermometer Blue 0,45

4

Preprodaja drog in ugrabljanje, mučenje, ubijanje ljudi. Ne, ne gre za film Quentina Tarantina. To je realnost delovanja kriminalnih združb v beograjskem podzemlju. Srbska policija, ki je izvedla preiskave na 30 lokacijah v srbski prestolnici in prijela 17 članov zloglasne kriminalne združbe, sumi, da so člani žrtvam rezali glave in jezike ter jih mučili na najhujši način. Srbski mediji pišejo, da je združba še bolj brutalna od zloglasnega zemunskega klana.

Ni redkost, da so vodje navijaških skupin povezane s srhljivim organiziranim kriminalom in obračuni v mafijskem slogu. To potrjuje Veljko Belivuk, znan tudi kot Velja Nevolja oziroma Veljko Težava, ki ga srbska policija sumi najhujših zločinov.

"Ta organizirana kriminalna združba se je ves čas skrivala pod navijaško skupino kluba Partizana. Poudarjam, da to niso nobeni navijači, to so navadni kriminalci," je dejal Ninoslav Cmolić, vodja urada za boj proti organiziranemu kriminalu.

Osumljeni so vsaj devetih likvidacij, med žrtvami naj bi bila tudi navijač Crvene zvezde in vodja roparske bande Pink Panter, ki je želel prevzeti niško podzemlje. Združba je žrtve mučila, polila s kislino in zažgala.

"To so ljudje, ki so morili, mučili, ugrabljali. To so ljudje, ki so zakrivili najokrutnejša kazniva dejanja. Dejanja, o katerih je težko govoriti," pa opozarja srbski notranji minister Aleksandar Vulin,   

Gre za najhujšo srbsko kriminalno združbo od obdobja enega najvplivnejših klanov srbske mafije, zemunskega klana, ki je na začetku tisočletja sodelovala tudi z državno enoto za specialne operacije. Predvsem zaradi zemunskega klana je bila Srbija pred desetletjem celo na osmem mestu najmočnejših kriminalnih združb na svetu, danes pa je na Interpolovem seznamu 28 Srbov.

"Zemunski klan je bila skupina dobro organiziranih, usposobljenih morilcev, sostorilcev, preprodajalcev mamil, ki so imeli blagoslov državnih služb, aparatov in sistema," spomni Kristijan Golubović.

"Srbija je resna država, ki ne bo dovolila, da se v njej spet oblikuje kakšen zemunski klan," poudarja Vulin.

Prijetje skoraj 20 članov združbe je prvi resen udarec organiziranemu kriminalu, odkar je na oblasti Vučićeva Srbska napredna stranka. "To je resno nadaljevanje velikega, odločnega in odgovornega boja proti mafiji. Proti tistim, ki mislijo, da so močnejši od države, in mislijo, da lahko počnejo, kar jih je volja, zaradi vez in poznanstev, ki jih imajo na položajih v naši družbeni hierarhiji, in če želite, tudi v našem državnem sistemu," pa pravi srbski predsednik Aleksandar Vučić.

 Če bo sodišče člane združbe obsodili za najhujše zločine, bi lahko bili kaznovani na dosmrtno kazen.

Ne spreglejte