SiolNET. Novice Svet
1,83

termometer

  • Messenger
  • Messenger

V Srbiji pokopali Miloševićevo vdovo Miro Marković

1,83

termometer

Mira Marković |  | Foto: Reuters
Foto: Reuters

Žaro s posmrtnimi ostanki Mire Marković so danes položili v grobnico na vrtu družinske hiše v srbskem Požarevcu poleg posmrtnih ostankov njenega soproga, bivšega srbskega predsednika Slobodana Miloševića.

Mira Marković Novice Umrla Miloševićeva žena Mira Marković

Markovićeva je po zapletih s pljučnico umrla v sredo v bolnišnici v Rusiji, kamor se je zatekla po zrušenju Miloševića s položaja predsednika ZR Jugoslavije. Stara je bila 76 let.

Na pogreb otroka nista prišla

Pogreba, ki je potekal po pravoslavnem obredu, se po poročanju medijev nista udeležila njena otroka Marija in Marko. Bilo pa je prisotnih več politikov, ki so nekoč sodelovali z njo in njenim soprogom, med njimi nekdanji namestnik predsednika vlade ZR Jugoslavije Nikola Šainović in nekdanji podpredsednik srbske vlade Vojislav Šešelj. Oba sta haaška obsojenca.

Mira Marković se je rodila oktobra 1942 v Požarevcu. Na univerzi v Beogradu je študirala sociologijo in na njej tudi doktorirala. Več let je med drugim predavala na beograjski naravoslovno-matematični fakulteti, objavila je tudi več del s področja sociologije. | Foto: STA Mira Marković se je rodila oktobra 1942 v Požarevcu. Na univerzi v Beogradu je študirala sociologijo in na njej tudi doktorirala. Več let je med drugim predavala na beograjski naravoslovno-matematični fakulteti, objavila je tudi več del s področja sociologije. Foto: STA

Pogreba sta se udeležila tudi predstavnika srbske vlade, minister za okolje Goran Trivan in ministrica brez resorja Slavica Đukić-Dejanović.

Tudi sama v politiki

Mira Marković je bila v času Miloševićevega režima zelo vplivna. Med drugim je vodila stranko Jugoslovanska levica (JUL), ki je bila do oktobra 2000 glavna koalicijska stranka Miloševićeve SPS.

Leta 2010 je Markovićeva, za katero so srbski pravosodni organi leta 2000 razpisali tiralico zaradi domnevnih zlorab pri dodeljevanju državnih stanovanj, v Rusiji dobila politični azil.

Država je Miro Marković ter njena otroka Marka in Marijo Milošević kot zakonite dediče Slobodana Miloševića leta 2008 tožila zaradi protipravne prisvojitve vile v beograjskem elitnem naselju Dedinje. | Foto: Reuters Država je Miro Marković ter njena otroka Marka in Marijo Milošević kot zakonite dediče Slobodana Miloševića leta 2008 tožila zaradi protipravne prisvojitve vile v beograjskem elitnem naselju Dedinje. Foto: Reuters

Milošević, ki so ga aretirali aprila 2001 in nato izročili haaškemu sodišču za vojne zločine v nekdanji Jugoslaviji, je umrl 11. marca 2006. Obtožen je bil vojnih zločinov in zločinov proti človečnosti na Hrvaškem in na Kosovu ter za genocid v BiH, a še preden je dočakal sodbo, je bil v celici zapora v Scheveningenu zanj usoden infarkt.

Iča Putrih Trendi Umrla je humoristka Iča Putrih #video

Komentarji

Pridružite se razpravi!
Za komentar se prijavite tukaj. Strinjam se s pogoji uporabe.

Delite na:
Delite na: Facebook Twitter Viber Pinterest Messenger E-mail Linkedin